• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

За диалог и експертно сътрудничество се разбраха синдикатите и АБВ

За диалог и експертно сътрудничество се разбраха синдикатите и АБВ

/КРОСС/ За диалог и експертно сътрудничество и в бъдеще - около това съгласие се обединиха представителите на ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа" и представители на ръководството на ПП АБВ на среща, на която бяха обсъдени основни акценти от предизборната платформа на партията, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

"Общото заключение от срещата е, че програмата на АБВ в изключително голяма степен съвпада с това, за което българските синдикати работят, настояват и се борят за промени в страната." Това коментира на брифинг след срещата Ивайло Калфин - зам.-председател на АБВ и ръководител на групата, която изработва програмата на партията.

„Получи пълна подкрепа тезата на АБВ, че това, което трябва да се случи на изборите, не е смяна в управлението. Ние трябва да търсим промяна в механизмите на управление. И те при всички случаи минават или през дълбоки промени в настоящата конституция, или през нова конституция. Където да се заложи различен тип съотношение между отделните власти - много по-прозрачен и много по-достъпен за гражданите модел на управление, вкл. и чрез промени в социалната система", обясни Калфин.

Известни различия между АБВ и синдикатите се получиха по въпроса за промяна на държавното устройство - установяване на президентска република, където бяха потърсени допълнителни аргументи.

„Желанието и подкрепата за промяна в основния закон обаче е налице, тъй като е очевидно, че проблемът е системен, не само в управленските програми", каза Ивайло Калфин.

Синдикатите се съгласиха изцяло с тезата на АБВ, че налице в българската икономика е огромен дисбаланс и несправедливост и че българските граждани са все по-малко мотивирани да участват в една солидарна, справедлива система, която им дава социални услуги и към която те допринасят за нейното развитие.

Ивайло Калфин обясни, че тук решението се крие в редица нови политики, свързани и с доходите на гражданите, минава се през промяна на данъчното облагане. „Подкрепа срещна и нашето предложение за различна икономическа политика, която да цели различна структура на българската икономика", каза още той.

Като изключително интересна идея, представена от синдикатите на срещата, определи Ивайло Калфин намеренията за ревизия на целия процес на приватизация в България. Това е идея, която АБВ ще подкрепи, каза зам.-председателят на АБВ. Той уточни, че е наясно, че няма законови мерки, които да способстват да се промени стореното досега, но е важно да се установят грешките и да не бъдат допускани същите слабости в бъдеще.

Реформата в пенсионната система и здравеопазването, идеята на АБВ за установяване на минимално почасово заплащане на труда от 4 лева на час са още теми на съгласие между АБВ и синдикатите. Друга тема, по която АБВ ще работи заедно със синдикатите, е обществения контрол върху регулаторните органи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.