• 10 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7947
  •  GBP / BGN 2.2977
  •  CHF / BGN 2.0172
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 33°C

Ивайло Калфин: Настоявам Цецка Цачева да оцени работата на президента Росен Плевнелиев

Ивайло Калфин: Настоявам Цецка Цачева да оцени работата на президента Росен Плевнелиев

/КРОСС/Настоявам г-жа Цачева да оцени работата на техния президент Росен Плевнелиев. Това каза Ивайло Калфин, кандидат за президент, издигнат от коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ под номер 15 в бюлетината, по време на официалното откриване на кандидатпрезидентската кампания на коалицията, предаде „Фокус".

По думите на Калфин е важно да стане ясно дали се прави поредният опит да се назначи някой, който ще слуша партийния си началник и ще казва, че всичко е прекрасно, или избраният ще промени физиономията на институцията. За такъв дебат настоя кандидат-президентът Калфин и подчерта, че оценката на досегашния президент е изключително важна.

„Понеже г-н Плевнелиев вчера ни посъветва да обсъждаме правомощията на президентската институция. Аз имам една лоша новина за него - много е закъснял. Президентът ще работи в рамките на тези правомощия, които ги пише в Конституцията днес, но президентът трябва да постави на обществено обсъждане и законодателството, включително и конституционната система, така че обществото ни да работи по-добре. Той не го направи, аз ще го направя", заяви Калфин.

Кандидатът за президент заяви, че има амбиция президентската институция да излезе от обезличаването. По думите му няма друг толкова убедителен кандидат за вицепрезидент като проф. Любомир Халачев, който да олицетворява българската духовност и култура. Калфин изрази убедеността си, че заедно с проф. Халачев ще направят президентската институция активна в тези области.

"Не трябва да преосмисляме членството си в ЕС и НАТО, а да го изпълним със съдържание. Президентът не може просто да изчезва от теми като тези свързани с бежанците и нелегалната миграция. Няма го в момента", заяви Калфин и подчерта, че основното решение на този проблем е външнополитическо. По думите му президентът има всички правомощия да участва в международната политика.

„Той трябва да бъде рамо до рамо с другите институции, за да намери трайното решение, а не да липсва", заяви кандидатът за президент. Калфин обясни, че във външната политика президентът трябва да възстанови достойнството и доверието в България.
„Президентът трябва денонощно да работи за това в нашия регион, на Балканите, в Черно море, включително с Русия да се създават проекти, да се пълни със съдържание сътрудничеството. Ние не трябва да повтаряме евроатлантически мантри, за да се харесаме на чужденците, заяви Калфин.

"Аз няма да бъда гласът на народа, това не е достатъчно. Народът има нужда от алтернатива, не от глас само", каза още Калфин. Според него трябва да се търси решението на проблемите.

„Президентът може да бъде този двигател, който да събере институциите и да ги принуди да работят - така, както други институции. Ето виждаме, омбудсманът се изпълни със съдържание, само с промяната на човека, който е вътре в него" заяви Калфин. Според него президентът трябва да бъде до хората и да огласява проблемите.

„Президентската институция не трябва да води войни. Напротив, тя трябва да търси съгласие с Народно събрание, с премиер, с Министерски съвет, с гражданското общество, но тогава, когато те се отклонят и забравят къде са проблемите и какво чакат хората, президентът трябва да застане и да каже: „Ето тук са проблемите. Първо се съсредоточете върху тях и след това върху други неща", каза Ивайло Калфин.

"Когато Ивайло Калфин ме покани в надпреварата, ми каза, че би искал в работата на президента да има специална програма, посветена на духа, културата и образованието", каза кандидатът за вицепрезидент проф. Любомир Халачев. „България винаги е била държава на духа. Погледнете сега какво става - агресия по магистралите, агресия в градовете. Обезверени млади хора напускат България, за да търсят бъдещето си другаде", заяви проф. Халачев и попита дали хората искат това.

„Ние искаме образование, което да дава шанс на младите хора да се реализират навсякъде по света, ние искаме наука, която да помогне на икономиката. Ние искаме култура и духовност", заяви проф. Халачев. „За да го направим, не е нужно специално да се молим, въпреки че който иска да се помоли, не е грешен. Трябва да направим така, че всички българи да получат просветление на 6 ноември", посочи проф. Халачев.

"Ивайло Калфин, като дялан камък, ще си стои на мястото в президентската институция", каза при представянето на кандидатите лидерът на ПП АБВ Георги Първанов.

„Познавам Ивайло повече от 20-25 години. Мога да кажа ясно, категорично, недвусмислено, г-н Калфин е човек почтен, свестен, а това е дефицит в българската политика и точно заради това се надявам в негово лице българските граждани да припознаят новия президент. Пожелавам му го искрено. На добър час и победа", каза лидерът на АБВ. „В тази капания влизаме с две обиколки преднина, първо защото ние започнахме дълбокия, солидния, тежкия дебат за правомощията за политиките на президентската институция. Повече от девет месеца ние дебатираме за това, ясно формулрирайки своите идеи, предложения и работещи политики. Преди всички ние казвахме, че на България ѝ трябва лидер за президент, не назначен, не посочен, не придатък на изпълнителната власт и на която и да е партия. И ние предлагаме такъв човек", заяви Първанов.

„Аз съм убеден, че този път българският народ, българският избирател ще направи своя разумен избор, защото няма нищо по-важно от това българският президент да бъде знаещ и можещ, не да се учи в институцията на гърба на гражданите, на гърба на избирателите. Ние предлагаме най-подготвения, най-компетентния президент на Република България - човекът, който се е доказал като най-добрия български евродепутат и досега работи заедно с малцина по бюджетната рамка на ЕС за следващите години; най-добрият външен министър и това никой не може да го оспори", посочи Георги Първанов.

Лидерът на АБВ заяви, че Ивайло Калфин е човекът, който е показал, че може да защити националния интерес не само на думи, не декларативно, а в реални кампании и даде пример с присъединяването на България в Европейския съюз, спасяването на българите от Либия, както и защитата на кирилицата като третата азбука в Европа, на която да се изписва еврото.

По думите на Първанов Ивайло Калфин ще направи балансираната външна политика неделима част от ЕС, отваряща ни към традиционни партньори на България като Русия, страните на Балканите, на изток и на юг със "страни, с които сме имали винаги ползотворни отношения", заяви Първанов. Той подчерта, че Ивайло Калфин е бил блестящ социален министър. „Много важно е да видим как трябва да изглежда върховният главнокомандващ на Републиката", заяви Първанов и добави, че е важно той да може да се пребори за по-висок бюджет, за по-висока част от БВП за отбраната на страната, да може да реализира контрол върху финансирането и разходването на средствата за армията. „Да може да защити с личния си авторитет и социалния статус на българския военнослужещ", каза Първанов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.