• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Калин Терзийски – разказвач на октомври в Столична библиотека

Калин Терзийски – разказвач на октомври в Столична библиотека

/КРОСС/ Новият сезон на поредицата „Разказвач на месеца" започва с един от най-четените съвременни български автори, чийто житейски път е будил не по-малък интерес от творбите му, за които е получил не една награда. На 15 октомври 2019 г. (вторник) от 19:00 ч. в Литературния клуб на Столична библиотека (пл. „Славейков" № 4) Калин Терзийски ще бъде представен от друга култова фигура от последните десетилетия - Ивайло „Нойзи" Цветков, за когото е достатъчно да споменем, че е един от създателите на сп. „Егоист" и първи главен редактор на българското издание на „Плейбой". Самият Калин пък ще чете откъси от свои произведения, ще разговаря с читателите и със себе си, ще раздава автографи. Входът е свободен. Заповядайте!

***

Калин Николов Терзийски е роден е през 1970 г. в София - Подуяне. В семейството на инженер-металург и сътрудничка в профсъюзния институт. Има по-голям брат - Светослав Терзийски - също писател.
Като дете е силно отдаден на рисуването, с което се занимава и сега - има три самостоятелни изложби.
През 1984 г. е приет в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) в София.
По това време пише първите си стихотворения в сюрреалистичен стил „Стихове на тъмно" в компанията на петима приятели, с които създават неформален литературен клуб. Стихотворенията им представляват суров и свободолюбив сарказъм срещу социалистическата литература.
От 1988 до 1990 г. изкарва двугодишна военна служба на българо-югославската граница. За около пет месеца е художник на Видинския граничен отряд и обикаля цялата северозападна гранична зона - сам и предимно пешком.
През 1990 г. е приет да следва в Медицинския университет в София. През 1996 г. завършва медицина с отличие. Още в началото на следването у него се заражда силен интерес към психиатрията. Посещава университетския кръжок по психиатрия до края на следването си.
Докато учи работи като санитар в хирургична клиника, после - като дърводелец в мебелната фабрика на брат си. В последната година от учението си работи като медицинска сестра на две места - в Ракова болница и в психиатричната клиника „Свети Наум" на 4-и километър.
На 25 годишна възраст се жени и скоро след това се ражда дъщеря му Калина Терзийска - понастоящем студент по медицина в Хумболтовия университет - Берлин.
От 1997 до 2000 г. специализира психиатрия. В същото време работи като лекар в психиатричната болница в Курило - „Свети Иван Рилски".
Успоредно с това започва да пише за вестници и списания.
През 2000 г. напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. Този период от живота му е свързан с много трудности. Калин Терзийски развива зависимост към алкохола, страда от тежка депресия, загубва всичките си контакти и в продължение на пет години няма постоянна работа и почти никакви доходи. Преживява от спорадични хонорари от вестници и списания. Пише въпроси за телевизионни игри и сценарии за реклами.
През 2008 г. драстично променя начина си на живот. Сам и без медицинска помощ спира алкохола и наркотиците, започва да се занимава със спорт и самоусъвършенстване. Започва да издава написаните през годините на самота разкази и стихове, като в същото време активно пише нови.
Успоредно с медицината и писането, още от 1997 г. (с прекъсвания) работи като сценарист в телевизии и радиа. Участвал е в създаването на много от българските телевизионни забавни предавания в годините 1997 - 2010.
През март 2010 г. учредява, заедно с група водещи сценаристи, Сдружение на българските телевизионни сценаристи (СБТС). От 2011 г. е и председател на Сдружението на българските телевизионни сценаристи.
В периода 2007 - 2017 г. е издал двадесет книги - тринадесет сборника с разкази, три стихосбирки и четири романа.
През 2009 г. е награден с първа награда на националния конкурс за хумор „Златен каунь", гр. Хасково.
Романът му „Алкохол" е награден през 2010 г. с наградата „Цветето на Хеликон" - като най-продаваната книга на годината.
През 2011 г. е награден в Брюксел с първата за България Европейска награда за литература - за сборника „Има ли кой да ви обича".
През 2013 г. получава „Златно перо" - награда за принос към българската култура.
През 2014 г. получава грамотата на Столична библиотека за най-четен автор на годината.
През 2016 г. романът „Лудост" е с наградата на гр. Цюрих за издание на чуждестранен автор.
Книги на Калин Терзийски са издавани на английски, немски, руски, македонски, чешки, полски. Сборникът му с разкази „Има ли кой да ви обича" предстои да излезе на хърватски и италиански.
Негови разкази са включени също в сборници на турски, испански, сръбски, румънски.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.