• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Проф. Калинов: Дали ще гласуваш за калпави депутати с машина или с хартия - каква е разликата

Проф. Калинов: Дали ще гласуваш за калпави депутати с машина или с хартия - каква е разликата

/КРОСС/ "Запътили сме се натам, откъдето другите се връщат. Гласуването с тези машинки, което ни се представя като решение на всички проблеми, е нещо, което в много европейски страни е отречено. Има много неща около тези машинки, които се спестяват". Този коментар направи пред БНР проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, сега преподавател в Нов български университет.

Калинов даде пример с някои щати в САЩ, където се гласува машинно и обясни, че има съмнения за достоверността на резултатите, защото при част от проверените машини за гласуване е регистрирана възможност за софтуерна манипулация. "Машинното гласуване е отменено в Германия, Холандия, Ирландия", посочи специалистът.

Според проф. Калинов ще платим както пълната цена на гласуването с хартиени бюлетини, така и пълната цена, която никой не знае, за гласуването с машини: "Неприемливо висока цена плащаме за глупостите на някои хора, които взимат решения."

Проф. Красимир Калинов изрази сериозни съмнения, че технологично е възможно да се извърши подготовката за машинно гласуване за месец и половина. Има и по-скъп вариант: да се наемат машини срещу тройно по-висока цена, очевидно сме богата държава, допълни той и очерта и друг вариант: "Има възможност да се търсят втора ръка. В Ирландия складовете са пълни с шест-седемгодишни машинки за гласуване. Те направиха експеримента и ги затвориха в складовете. В Германия също има."

Бившият член на ЦИК отбеляза също така, че трябва да се осигурят и поне 20 процента резервни машини за гласуване: "Ние трябва да осигурим машини за всички 12 хиляди секции, за подвижните секции, за чужбина - това казва съдът, защото това пише в закона. Не завиждам на колегите в ЦИК."

Калинов заяви още, че с този казус се отклонява вниманието от съществените проблеми: "Дали ще гласуваш за калпави депутати с машина или с хартия - каква е разликата?"

Проблемът не е в съда, а в закона, категоричен беше проф. Калинов, за когото съдът е постановил спазването на закона, а ЦИК може да бъде обвиняван само от хора, които нямат понятие от технологията на изборния процес: "ЦИК не е намесен тук. Тук проблемът отива в 43-тото и 42-рото народни събрания. Сроковете в Кодекса и технологичните срокове за въвеждане на тази опция драстично се разминават. Просто не е мислено. Това е истината."

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.