• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Фрида Кало - една от легендите на 20 век

Фрида Кало - една от легендите на 20 век

/КРОСС/На 6-ти юли, когато се навършват 108 години от рождението на Фрида Кало, Colibri съживява мита за нея чрез една вълнуваща и нестандартна биография, дело на сънародника й Фернандо Г. Хагенбек „Свещена билка".

"Тайният бележник на Фрида Кало" е магически красив роман, който проследява фактическата хронология на живота на Кало: детството й, белязано от болестта полиомиелит, катастрофата, от която тя никога не се възстановява напълно, бурната й връзка с Диего Ривера, провалът на опитите й да има деца, развитието й като художник, ранната й смърт, когато е едва на 47 години... Алхимията на рисуването и кулинарните изкушения са двете опори, които я крепят. Засегнати са интригуващите й взаимоотношения с личности като Джорджия О'Кийфи, Лев Троцки, Хенри Милър и Салвадор Дали.

„Не рисувам сънища, нито кошмари, а моята собствена действителност", твърди героинята на тази фикционална биография, чийто живот сам по себе си е една непокорна, раздирана от страсти творба.

Известният мексикански романист, историк и автор на комикси Ф. Г. Хагенбек създава собствена версия на живота на Фрида Кало, една от легендите на 20 век, въз основа на въображаем дневник, озаглавен „Книгата на свещената билка".

Романът „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало" е преведен на 17 езика и е номиниран за престижната литературна награда „Планета-Каса де Америка" за 2009 година.

„Предната вечер сякаш хиляди перца галеха всяка част от тялото ми, а върховете на пръстите ти като да имаха устни, целуващи кожата ми." Тези думи пише художничката Фрида Кало през август 1946 г. до артиста Хосе Бартоли. Това писмо и още много други, съдържащи детайли от страстната им любовна връзка, останаха скрити за почти 70 години. До днес.

През април на търг в Ню Йорк бе предложена колекция от 25 писма на Кало - над 100 страници чувствена, на места дори еротична, кореспонденция. 

Кало и Бартоли се срещат в Ню Йорк, където 39-годишната художничка тъкмо е претърпяла операция на гърба. Те се влюбват до полуда един в друг и си пишат редовно, след като тя се завръща в Мексико. Словата ѝ са красиви - изобилсващи с нежен копнеж, достатъчни да събудят романтиката у всекиго от нас.

„Опитах да съм колкото може по-близо до теб, да те усетя, да се насладя на несравнимите ти ласки, на удоволствието да те докосвам", пише тя през септември 1946. „Ако не те докосвам, ръцете ми, устните ми, цялото ми тяло губят сетивността си. Знам, че ще трябва да си те представям, когато вече не си до мен."

Кало и Бартоли се срещат в Ню Йорк, където 39-годишната художничка е претърпяла операция на гърба.
Кало и Бартоли се срещат в Ню Йорк, където 39-годишната художничка току-що е претърпяла операция на гърба.

Но тези писма предизвикват и усещането за дискомфорт при четене. „Кореспонденция, при която подателят е направил невъзможно, за да я скрие (Бартоли се подписва като „Соня", за да не бъде уличен от съпруга на Кало, художника Диего Ривера), трябва да остане лична. В крайна сметка, тяхната страст е функция на тази лична неприкосновеност", пише Клер Коен от „Дейли Телеграф".

Според нея да се разкъса дълбоко чувствената, скрита любовна афера и да се изложат на показ еротичните ѝ подробности е грубо посегателство - и не е по-добро, отколкото да се вземе ключето от тайния дневник на Кало.

Любовните писма са светото писание във връзката между двама души. Забравете гневното захвърляне на годежен пръстен в кратата на бившата половинка. От векове отхвърлените любовници просто връщат вързопче с получените любовни писма на техния подател и това има ясно послание: „Преживял съм те".

За някои дори това не е достатъчно - Дафне дьо Морие зрелищно изгаря колекцията от любовни писма от съпруга си. Данте Габриел Росети подпалва купища пикантни бележки от Джейн Морис (съпруга на неговия приятел Уилям). Чарлс Дикенс хвърля в огъня цялата си кореспонденция през 1860 г. - и несъмнено в нея са влизали и писмата от любовницата му Елън Търнън.

И въпреки това много любовни писма на велики и известни личности са минавали през ръцете на аукционерите. През декември миналата година например кореспонденцията от Джо Димаджио до Мерилин Монро бе продадена за 53 хиляди паунда. Колекционери са били просветени дори за тайни от спалнята на кралица Виктория и връзката ѝ с принц Алберт.

Писмата на Фрида Кало насочват към неизвестни досега събития от живота ѝ - включително и бременността. Но те също така съдържат интимни детайли - кичури коса, полъх от парфюма ѝ и малки рисунки, предназначени само за очите на Бартоли, обяснява Коен и заключава: „а ние трябва да извърнем своите, в името на романтиката".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.