• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Калоян Паргов: БСП – София ще запази активната линия на поведение по отношение атакуване проблемите на София

Калоян Паргов: БСП – София ще запази активната линия на поведение по отношение атакуване проблемите на София

/КРОСС/ Калоян Паргов,  председател на групата на „БСП – лява България” в СОС и председател на ГС на БСП - София, в разговор с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Приоритетите на БСП-София през новия политически сезон.

Калоян Паргов заяви, че основен приоритет на БСП-София си остава продължаване на активната линия на поведение по отношение атакуване проблемите на София както в Столична община, така и по линията на парламентарното сътрудничество с групата на „БСП за България“. Той продължи, че през миналата седмица са проведени серия от срещи, за да се обобщят проблемите по групи, както и да се търсят решения с парламентарни мерки, включително и чрез промяна на законодателство.

Лидерът на столичните социалисти обясни, че предстои година на два, а може би и на три вида избори, градската организация на БСП е в добра кондиция и си е поставила за цел добра подготовка, както в технологично отношение, така и за подбор на кадрите. От 1-ви до 20-ти октомври ще се състоят обиколки във всичките столични райони по отношение дебатиране на „Визия за България“, както и организиране на редица публични срещи по отношение здравеопазване, средно образование, висше образование, сигурност, икономика и финанси. Ще бъдат поканени и работодателски организации.

Визия за България.

Калоян Паргов заяви, че на този етап срещите в цяла България преминават много добре, при засилен интерес. Депутатите са разделени на групи, които правят обиколки в различни региони. Хубавото е, че има и много предложения от гражданите какво им липсва и какво още искат да видят в този документ. Основният проблем, който гражданите навсякъде в страната извеждат, е демографската криза. Лидерът на столичните социалисти даде пример с това, че през тази учебна година сме стартирали с 8000 деца по-малко в училище. Освен това днес е излязъл доклад на ЕК, който казва, че нивото на образователните услуги в столицата не е толкова задоволително, колкото ни го представят управляващите. „На фона на 10 годишен приоритет за г-жа Фандъкова мисля, че това е голям шамар за нас, Столична община, още повече го казвам и като заместник-председател на Комисията по образование и култура на Столична община, макар и в опозиция, което за мен показва, че имаме провал и в тази политика!“, категоричен беПаргов.

Последните протести, организирани от българи, които живеят в чужбина.

„Как в БСП оценявате новата протестна вълна и очаквате ли тази вълна да продължи и да ескалира?“, попита водещата Деница Гацинска. Калоян Паргов отговори, че според него няма нова протестна вълна, просто протестните действия не спират от началото на мандата на сегашното правителство, с различна интензивност разбира се. Той продължи, че претенциите на протестиращите към медиите най-вероятно идват от последния казус с арестуваните журналисти край Радомир. Този случай е бил широко коментиран и в чужбина, което поставя въпроса как си върши работата МВР и каква е истината около тази ситуация.

Предложението на БСП за 5% ДДС за хляба.

„Корнелия Нинова предложи днес 5% ДДС върху хляба във връзка с очакването на повишения на цените, породени от покачването на цените на енергоносителите. Това ли е новата протестна вълна и напипвате ли правилно пулса с увеличаването на цените на всички продукти, не само на хляба, които са свързани с енергоресурсите?“, попита водещата Деница Гацинска. Калоян Паргов отговори, че идеята за диференцирана ставка на ДДС не е нова, тя е част от арсенала на БСП особено в последните няколко години. Според лидера на столичните социалисти големият въпрос тук е дали търговците няма да се възползват от тези 15% намалено ДДС и то да отиде за тяхна печалба, а цената да си остане същата. Затова са необходими и допълнителни мерки, като контрол.

Напрежението между президента и правителството.

„Кой ще успее да обедини българската нация? Питам Ви заради изострения тон между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 по повод предстоящите промени в кабинета и дългоочаквания указ на президента за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР!“, попита водещата Деница Гацинска. Калоян Паргов отговори, че не вижда какво общо има обединението на нацията с липсата на комуникация между институциите. Той добави, че доколкото е разбрал премиерът ще спази процедурата и ще изпрати по каналния ред това, което трябва да се случи, за да може президентът да отговори по каналния ред, за да не се получават тези спекулации, използвани за политически фойерверки. Лидерът на столичните социалисти заяви, че това изглежда смешно на фона на проблемите, които има държавата, и този арсенал от трикове трябва да бъде преустановен.

„Това напрежение дали ще приключи, или ще се разгори с нова сила по повод предстоящите номинации за посланици, които трябва да бъдат съгласувани с държавния глава?“, попита водещата Деница Гацинска. Събеседникът й отговори, че това е ключов момент от взаимодействието между изпълнителната власт и президентската институция. 

„Това е един диалог, една дискусия, която върви между тези две институции, която може да се прави и публично, и не толкова публично.

Очевидно, ако се дава прекалена публичност на тази дискусия и на тези спорове по отношение на виждането на двете институции за типа посланик или типа дипломат, който трябва да се изпрати, дали един е по-добър или по-малко добър, по-скоро вреди на процеса и остава у обществото впечатление за конфликт или война, както някои го наричат. От това никой не печели, най-малко българската дипломация!“, завърши Паргов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.