• 09 Авг 2020 |
 •  USD / BGN 1.6551
 •  GBP / BGN 2.1642
 •  CHF / BGN 1.8103
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Швейцарската фирма „Холсим“ унищожава природата около Белащица

Швейцарската фирма „Холсим“ унищожава природата около Белащица

Да защитим националното си богатство и достойнство в деня на

Съединението на България

/КРОСС/ Преди 800 г. предатели убиват славния български Цар Калоян. В негова чест е кръстен и красив връх в полите на Родопите в района на с Белащица, недалеч от Пловдив.

Върхът носи името на Цар Калоян заради преданието, че при един от походите си българския цар е разпънал шатрата си в подножието на върха. За съжаление 800 години по късно, при добив на скални материали от кариера „Белащица" швейцарската фирма „Холсим" за втори път убива Калоян, заличавайки методично върха от лицето на земята.

За да спрем вандалското унищожение на природата в района на концесия „Белащица" и съхраним здравето и живота на хората, от ПК"Екогласност" съвместно с инициативни комитети от с.Белащица и с. Гълъбово, както и живущите в околните села недалеч от Пловдив, водим непримирима и ожесточена битка с концесионера „Холсим".

Какви ли не действия не предприехме. За закононарушенията и самоуправството на „Холсим" писмено информирахме всички държавни институции в лицето на МОСВ, МЕ, ДАНС, Прокуратурата и НАП. Не сме писали само до Светия Синод.

Срещнахме се и с посланичката на конфедерация Швейцария. Подарихме на посолството и торби с финни прахови частици, отделяни при изкопните дейности на „Холсим", които частици засипват жителите на района и застрашават тяхното здраве.

Въпреки всичко, без свян и с потресаваща наглост „Холсим" продължава да унищожава връх Калоян, да извършва незаконен добив и ограбва българско подземно богатство, да унищожава природата в района и застрашава здравето на хората.

Затова на 6 септември, в деня на Съединението на България, съвместно с инициативните комитети призоваваме всички, които милеят за природата на България на масов протест от 10 ч. на площада в село Белащица.

Декларираме, че ако не се прекрати дейността на „Холсим" в района на село Белащица и всички околни села около връх Калоян, ще преминем към гражданско неподчинение, както в района, така и в София.

Най-после отговорните държавни институции трябва да си дадат сметка, че ние от ПК "Екогласност", инициативните комитети и жителите около връх Калоян сме горди наследници на Цар Калоян и няма да позволим някакви натрапници да се гаврят с нашето достойнство.

Емил Георгиев,
Председател на ПК "Екогласност"

На снимката: Връх Калоян и кариерата до с. Белащица

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

помнещ

Не са само швейцарците, които необезпокоявани унищожават природата на България и крадат...същите са и канадците-дъндьовци...и турците с българския лас вегас и аджибадемците...и другите разни превилегировани чуждестранни инвеститори...реално спекуланти и крадци...но кой им даде тази възможност....нека да не го избираме повече...

04.09.2019 13:45:21

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.