• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Търновалийски: Притесненията на някои от загуба доведоха до ограничаване на изборните права на хората

Търновалийски: Притесненията на някои от загуба доведоха до ограничаване на изборните права на хората

/КРОСС/ „Притесненията на някои политически сили от загуба на парламентарните избори доведе до ограничаване на изборните права на хората, които не могат да отидат до изборните секции."

Според Георги Търновалийски, водач на листата на БСП за България за област Пловдив отказът на Общинска администрация в Калояново да изпълни и разпоредбите на българското законодателство, и решенията на РИК 17-Пловдивски и ЦИК е грубо нарушаване на ИК.

„Въпреки подадените 12 броя заявления за подвижна избирателна секция, секретарят на общината превишава своите правомощия и отказва да подаде искане за образуване на такава. В рамките на 15 дни версиите на администрацията по въпроса се разминават значително, без да си дават сметка, че всяко писмо и жалба се вписва в регистрите на ЦИК и РИК. Видно от тях е, че ту има подадени заявления, ту те са подхвърлени, а според последното писмо такива липсват. Считаме, че общинска администрация Калояново трябва да уеднакви версиите си по трите решения и да предприеме действия, с които да даде възможност на лицата с трайни увреждания да упражнят правото си на глас. Всяко друго действие от страна на общинска администрация е грубо неспазване на ИК. Във връзка с това сме сезирали ЦИК, а при липса на адекватни действия ще защитим правото на всеки български гражданин да упражни правото си на глас и ще сезираме Комисията за защита от дискриминация", заяви Георги Търновалийски, водач на листата на БСП за България за област Пловдив.

От БСП подадоха и жалба до ЦИК по случая във връзка със случая.

Ето какво гласи тя (без редакторска намеса):

До
ЦИК
Чрез
РИК 17 - Пловдивски

ЖАЛБА

От Александра Константинова Берданкова, ЕГН 700106637, Пълномощно №286 от 16 март 2017г. в качеството на пълномощник на Корнелия Петрова Нинова, в качеството и на председател и представляващ коалиция от партии „БСП за България"

Относно: Решение № 178-НС Пловдив Област, 21.03.2017

Уважаеми госпожи и господа,

Считам, че решение № 178-НС Пловдив Област, 21.03.2017 за закриване на ПСИК Калояново е взето в нарушение на ИК, тъй като не се позовава на фактологичната обстановка, изяснена в хода на взетите решения от страна на РИК -17 Пловдивски и ЦИК.

В РЕШЕНИЕ № 119-НС Пловдив Област, 11.03.2017 Вие, въз основа на устен сигнал и потвърдена от страна на секретаря на Община Калояново г-н Ганев информация за наличие на постъпили заявления от лица, отговарящи на изискванията на ИК за гласуване с подвижна избирателна кутия и чл. 72, ал. 1, т. 1 и т. 6, във връзка с чл. 37 от Изборния кодек откривате ПСИК в община Калояново.

При обжалване в ЦИК на РЕШЕНИЕ № 119-НС Пловдив Област, 11.03.2017 от страна на кмета на Община Калояново, в свое писмо г-н Георгиев също потвърждава наличието на подадени заявления. Централната избирателна комисия на основание чл. 73, ал. 1, във връзка с чл. 57, ал. 2, т. 1, чл. 53, ал. 3 и ал. 41 изр. второ от ИК Централната избирателна комисия ПОСТАНОВЯВА решение № 4505-НС София, 14.03.2017 за отхвърляне на жалбата по смисъла на чл. 53, ал. 4, изр. второ от Изборния кодекс.
От гореизложеното е видно, че постъпили заявления има, а общинската администрация е отказала да изпълни

РЕШЕНИЕ № 119-НС Пловдив Област, 11.03.2017 и Решение № 4505-НС София, 14.03.2017.

Във Ваше решение № 178-НС Пловдив Област, 21.03.2017 вие постановявате закриване на ПСИК Калояново, въз основа на писмо с вх.№310/20.03.2017г. от Кметът на Община Калояново, в което Ви информира, че няма постъпили заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да напуснат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение.

Считаме, че общинска администрация Калояново трябва да уеднакви версиите си по трите решения и да предприеме действия, с които да даде възможност на лицата с трайни увреждания да упражнят правото си на глас.

Всяко друго действие от страна на общинска администрация е грубо неспазване на ИК.

Във връзка с това Ви моля да извършите проверка на гореизложеното и предприемете необходимите действия за установяване и преустановяване на евентуални нарушения, да постановите образуване на ПСИК Калояново и приложите закона.

с уважение:

Александра Берданкова
Гр. Пловдив

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.