• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Вестниците пишат...

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса:

Тровят ни с мръсен фреш
Кората на цитрусите пълна с химикали, които причиняват алергии и колит
в. Телеграф

Фрешът от цитрусови плодове, който се изстисква на място в някои магазини, може да причини колит и алергии. За това алармира диетоложката д-р Донка Байкова пред "Телеграф". Причината е, че кората на тези плодове се обработва с оцветители и гланциращи емулсии. Освен това има опасност от наличие на пестициди, посочват още експерти по храните. Търговците масово не мият цитрусите, преди да ги сложат в пресата за изстискване. Така вредните вещества от кората попадат в самия сок.

 


ДАНС засякла финансиране от "Ислямска държава"
в. Сега

Подозрения за внос на тероризъм чрез финансиране от действащата в Сирия и Ирак "Ислямска държава" и обучение на българи в идеологията на терористичната групировка станаха причина ДАНС, полицията и прокуратурата да блокират ромските махали на Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково вчера. Маскирани агенти и полицаи задържаха 40 души, сред които и имама на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед, единствения осъден през март за проповядване на радикален ислям. "Не става дума за спящи клетки на "Ислямска държава", а за опити да се проповядва нейната идеология сред ромското население", обясниха източници на "Сега". Официално спецакцията е срещу лица, проповядващи антидемократична идеология и пропаганда за война.


Само катаджии с камери могат да спират на пътя
Шофьорите ще ги разпознават по белите фуражки или черните плетени шапки с надпис "Пътна полиция"
в. Сега

Нови правила вече са в сила при проверките на шофьорите на пътя - само катаджиите, които се отличават от останалите служители на МВР по белите си фуражки или черните плетени шапки, когато е студено, могат да спират коли. Освен това вече всяка проверка се заснема с видеокамера, а местата, на които има разположени проверяващи, се обявяват предварително на електронната страница на МВР - mvr.bg. След два месеца ще се направи анализ на новия ред.
Мерките бяха обявени от вътрешния министър Веселин Вучков, след като на предишното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов му нареди всички проверки да се снимат, както и да опаше с камери "на всяко село трите ъгъла". Идеята беше да се потуши общественото недоволство, след като в интернет се появи клип на полицай, взимащ подкуп от шофьор в София.
Проверките на пътя вече ще се правят само от КАТ, като на Охранителна полиция, чиято основна задача е опазването на обществения ред, се отнема това правомощие. Нейните служители ще спират коли само при мащабни операции за издирване на престъпници, като ще могат да проверяват лични документи и тези на колата, товар, багаж, вещества и др. Всичко останало - предпазни колани, детски седалки, изправност на автомобилите, е задача на служителите на КАТ. "Те са ясно разграничими от останалите, имат светлоотразителни кантове с надпис "Пътна полиция", само те са с бели фуражки, при температури под 5 градуса имат право да носят черни плетени шапки със същия надпис", обясни Вучков.
Специално определени от областните директори на МВР полицаи ще снимат проверките на КАТ с цифрови камери. Видеозаписите ще се пазят един месец, а самите проверки ще се извършват по т.нар. широкообхватен метод, при който едновременно се проверяват по няколко автомобила. Пътната полиция няма да спира дори за минаване на червен светофар или отнемане предимство на пешеходец. За тези нарушения в София и Варна ще се разчита на изграденото видеонаблюдение, а където няма камери, служителите ще изготвят докладна записка с номера на колата, а собственикът ще бъде призоваван в районното по местоживеене, за да му се състави акт. Друга мярка срещу корупцията е заповед на Вучков пътните проверки да се правят от минимум два екипа на КАТ, като идеята е, че така полицаите ще се следят един друг да не взимат подкупи.
Сред последиците от новите правила е, че сериозно ще намалее броят на служителите, които могат да спират автомобили. От МВР увериха, че това нямало да намали проверките, но не обясниха как ще го постигнат, след като имат само 28 камери. Идеята е първоначално една камера да се мести непрекъснато, за да покрива по-голям периметър. По-нататък министерството планира да купи 400 специални камери, които да се монтират в патрулките. Те ще струват между 3 и 5 хил. лв. за брой.
Пари ще се търсят в следващите три месеца от Гаранционния фонд, чийто бюджет се попълва от застрахователните компании, а 5% от парите отиват в МВР и се харчат по линия на пътната безопасност. Вучков уточни, че за тази година средствата са в размер на 1.3 млн. лв. и 60% от тях ще бъдат дадени за специалната техника. Сметките показват, че при цена на камера 3 хил. лв. ще са нужни 1.2 млн. лв., а при цена от 5 хил. лв. средствата стигат 2 млн. лв. Другият вариант за намиране на средства е Фондът за пътна безопасност, където отиват средствата от глоби, събрани заради нарушения, заснети с мобилни и стационарни камери. През 2014 г. там са събрани 6 млн. лв., но вече са разпределени, така че финансиране оттам може да дойде най-рано догодина.
ПРОМЕНИ
С предстоящи промени в Закона за движение по пътищата МВР ще се задължи да обяви чрез пътен знак, съобщение в медиите или на интернет страниците си точното местоположение на мобилните камери. Нов момент е, че районният съд, а не директорът на областната дирекция или районното управление, ще преценява дали има основание оспореният фиш да отпадне.

 

Забраняват на полицаите да спират за скорост
Катаджии ще записват проверките с камери и микрофони
в. 24 часа

Полицаите вече няма да може да ни спират заради превишена скорост. Вместо това контролът ще става само с камери, обяви вчера вътрешният министър Веселин Вучков.
Глобяването за бърза скорост вече ще се прави след заснемане на нарушението от стационарни или мобилни камери, които издават електронен фиш.
"Водачът няма да се спира на пътя, а ще бъде призован по общия ред да получи административен акт за установяване на нарушение в районното полицейско управление по местоживеене", обясни на специална пресконференция министър Вучков. На нея той представи мерки за контрол на движението, които да намалят корупцията по пътищата.
Спирания все пак ще има, но за предпазни колани и специални седалки за деца. Тези проверки ще са при т. нар. широкообхватен контрол - спиране при поне два патрула, и задължително ще се записват с камери и микрофони.

 

255 000 чакат пари от КТБ
Плащаш такса, ако теглиш в брой
в. Стандарт

255 000 вложители чакат парите си от затворената КТБ. Толкова са защитените от закона депозити до 196 хил. лева, чието изплащане ще започне на 4 декември в девет банки. Ако парите се теглят в брой, ще се начисляват такси, съобщи Радослав Миленков, шеф на фонда за гарантиране на влоговете.
До 3 хил. лв. комисионът е 3 лв., след което нараства заедно със сумата. Транзакцията в друга банка до 100 000 е безплатна, но ако прехвърлиш повече, плащаш 12 лева. Ако искаш да изтеглиш крупна сума, трябва да заявиш няколко дни предварително, каквато е стандартната практика. Миленков предупреди хората да внимават с кеша, защото около банките ще се навъртат крадци и мошеници. Ако вложи телят получи по-малко от очакваното, той има право да обжалва пред квесторите, като представи доказателства в своя полза.


Спираме само на полицаи с бели фуражни
Не вдигат палка за превишена скорост, а ни викат в районното
в. Монитор

Само полицаи с бели фуражки ще могат да ни спират на пътя, и то единствено когато се извършва проверка по т. нар. широкообхватен метод. Дори тя обаче ще бъде надлежно записвана и филмирана. Това е една от мерките, които МВР предприема за борба с корупцията на пътя. Комплексът от промени беше представен вчера от вътрешния министър Веселин Вучков. Според негова заповед контролът на движението ще се извършва единствено от служители на Пътна полиция. Останалите униформени ще могат да ни спират на пътя само когато се касае за разкриването на някакво престъпление. Дори тогава обаче те нямат право да ни санкционират по Закона за движение по пътищата или да ни изискват други документи освен личната карта. Ако случайно бъдем спрени без основание и искат да ни санкционират, то можем да подадем сигнал на денонощния телефон 02/982 22 22.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.