• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Шотландия плаши с независимост

Шотландия плаши с независимост

/КРОСС/ Шотландия ще обяви независимост от Обединеното кралство без референдум, ако Лондон не спази обещанието си даде повече правомощия на Единбург, заплаши премиер-министърът и лидер на Шотландската националистическа партия (ШНП) Алекс Салмънд, който обвини „Даунинг стрийт" 10, че е подлъгал избирателите да подкрепят статуквото с лъжливи обещания в последната минута.

„Краят на съюза между Единбург и Лондон се вижда. Пътят е ясен, трябва да изясним само времето и методът. Референдумът бе един от вариантите за независимост, но не и единственият", каза Салмънд в интервю за телевизия Sky News.

Според него премиерът Дейвид Камерън и водачите на другите две основни политически сили - лейбъристът Ед Милибанд и демократът Ник Клег, е трябвало „да изяснят различията си по шотландския въпрос, преди да дадат тежки обещания, които не могат да изпълнят".

Часове след вота миналата седмица Камерън изненадващо обяви, че повечето правомощия на Единбург ще вървят ръка за ръка с ограничаване на правото на шотландските депутати в Уестминстър да гласуват закони, които засягат Англия.

Камерън събра вчера в резиденцията си „Чекърс" край Лондон 20 високопоставени консерватори, с които да обсъди идеята.

Ходът предизвика негодуванието както на лейбъристите, така и на либералдемократите, които са коалиционни партньори на торите.

„Премиерът разиграва английската националистическа карта", казаха от Лейбъристката партия.

В деня преди референдума тримата политически лидери от Лондон подписаха обща декларация, в която обявиха, че ще загърбят всичките си разногласия в името на единна Великобритания.Отслабване на гласовете на шотландските депутати в Уестминстър, които традиционно са лейбъристи и демократи, е в полза на Камерън, коментират анализатори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.