• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Започва предизборната кампания

Започва предизборната кампания

/КРОСС/Днес започва предизборната кампания за местна власт и информационно-разяснителната кампания за референдума за дистанционно електронно гласуване, които ще се състоят на 25 октомври. Тя ще продължи до 24 часа на 23 октомври, след което агитацията ще бъде забранена до края на изборния ден на 25 октомври.

ЦИК ще следи да не се смесват агитацията за местните избори и разяснителната кампания за референдума. Заедно със Съвета за електронни медии (СЕМ) ще следят строго да не се нарушава добрият тон преди вота.

По време на предизборната кампания е забранено публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с кампанията. Когато медиите излъчват платени агитационни материали, те трябва да укажат това по подходящ начин. Кампанията се води на български език.

Агитационните материали - плакати, билбордове, видеоклипове и др., трябва да посочват, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Забранено е в търговска реклама да се отправят политически внушения.

Също така се забранява информационно-разяснителната кампания за референдума да се използва като предизборна агитация в полза на един или друг кандидат. ЦИК вече одобри и техническите характеристики за бюлетина.

Не се предвиждат специални мерки, с които може да се избегне объркването при отбелязването на преференциите. И за да не се повтори феноменът 15/15 - номерът на партията да съвпада с номера на кандидата за общински съветник.

ЦИК ще разчита най-вече на осведомеността на гласоподавателите. Така например ще има специален видеоклип, в който ще се покаже видът на бюлетината при избора за кмет, общински съветници и за референдум и начина, по който трябва да се гласува.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова ще открие официалната предизборна кампания на ГЕРБ в столицата като представи програмата си за управление на София за периода 2015-2019 година, в която ще начертае конкретни проекти, обекти и мерки за подобряване живота на софиянци, съобщиха от предизборния щаб на ГЕРБ. Ще бъдат представени кандидатите за районни кметове и кандидатите за общински съветници на ГЕРБ в София. Следобед Цветанов започва обиколка из Софийска област.

ГЕРБ издига 5181 кандидати за общински съветници във всички 265 общини и единствената партия с пълни листи навсякъде, съобщи шефът на щаба и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Предизборното мото на кампанията е "Видими резултати", като в общините, в които досега партията не е управлявала, ще ползва слогана от парламентарните избори миналата година: "Време е!".

БСП ще открие кампанията си в София тази вечер с хепънинг на поляната в Люлин, където традиционно цирк "Балкански" разпъва шапитото си. Кандидатът на социалистите за кмет на столицата Михаил Мирчев ще агитира под мотото "Другото лице на София", а БСП залага на девиза от последния си конгрес: "За хората и общините. Справедливост и солидарност".

Освен Мирчев, реч ще изнесат още лидерът на партията Михаил Миков, председателят на БСП-София Калоян Паргов.

Бившият депутат от БСП и кандидат за кмет на коалицията "Сердика" (АБВ и "Български социалдемократи на Георги Анастасов), Георги Кадиев ще открие кампанията си с тур из София. Брандираният автобус ще тръгне от храм-паметника "Александър Невски" и ще направи обиколка в столицата. Освен кандидата за кмет на столицата Георги Кадиев, ще бъдат представени и кандидатите на коалицията за районни кметове и общински съветници.

"София заслужава повече" е мотото на Кадиев. "София - това са столичаните, това са техните данъци, такси, техните изхабени нерви с общинската администрация и срещу всичко това заслужават по-добра услуга", коментира Кадиев. И той обещава положителна кампания, без компромати, като ще заложи на технократството.

Реформаторският блок ще открие предизборната си кампания с концерт на "Фондацията" на 30 септември - тогава лидерът на ДСБ Радан Кънев става на 40 г. Пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат представени кандидатът за кмет на столицата Вили Лилков и всички претенденти за кметове и общински съветници от страната, ще присъстват и лидерите на партиите в блока.

Реформаторите, също като ГЕРБ, ще използват два девиза в кампанията за местните избори на 25 октомври - "Коренна промяна" и "Истинските решения". Причината - в някои градове реформаторите ще се борят срещу статуквото и затова ще агитират с "Коренна промяна", а в други - например Хасково, Монтана и Свищов, са издигнали настоящи кметове и ще използват мотото "Истинските решения". Претендентите в Хасково Георги Иванов, в Свищов Станислав Благов и в Монтана Златко Живков се борят за пети мандат.

Лидерът на ДПС Лютви Местан ще открие предизборната кампания в събота, 26 септември, в община Исперих, област Разград. "Либерални общини - демократична България!" е девизът на ДПС за местни Избори 2015. На първия предизборен митинг Лютви Местан ще представи повече от 50 от кандидатите за кметове на общини на ДПС.

"Движение 21" на Татяна Дончева открива предизборната си кампания днес под мотото: "Отборът на квартала".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.