• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Човешкото здраве не бива да пречи на търговията - тезата на ГМО бизнеса

Човешкото здраве не бива да пречи на търговията - тезата на ГМО бизнеса

/КРОСС/ СЕТА - узаконяване на вредните практики

Въпреки че се представя в медиите като „пакт за свободна търговия", истинското съдържание на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (Съкращавано от английски като СЕТА) наистина е „всеобхватно". Това са 30 глави в 491 страници текст: за национално третиране и пазарен достъп; инвестициите и тяхната защита (включително чрез арбитражни трибунали); държавните предприятия; достъп до обществените услуги; субсидиите на собственото производство и експорт; санитарни и фитосанитарни стандарти; обществените поръчки; интелектуалната собственост и т.н. Плюс голям брой обемисти приложения. Тоест най-съществената част всъщност излиза извън пълномощието на ЕК да сключва търговски договори съгласно конституцията на ЕС - Лисабонския договор. Поради което именно предстои 38 национални и регионални парламента да ратифицират или отхвърлят СЕТА.

Какво липсва? Изобщо не са адресирани най-сериозните проблеми на мултинационалната икономика. Това са износът на капитали и работни места; използването на „граничната полоса" между държавните юрисдикции за укриване на данъци и получаване на нечестно конкурентно предимство пред националните фирми; финансиализацията и превръщането на банките в лихвари, които задушават и реалния сектор, и доходите на работниците. В такъв смисъл сделката само задълбочава досегашни пороци. Защо? Обичайният публичен отговор за това е, че това не са чисто търговски теми. А каква част от главите в СЕТА са чисто търговски?

Същественото е, че ако досега фирми от САЩ, Западна Европа и Канада ползваха възможността да „глобяват" Третия свят и Източна Европа за това, че упражняват функциите на изпълнителната и съдебната власт, то сега това ще може да се прави и между две развити икономически зони - Канада и Западна Европа (а косвено чрез Канада и големите корпорации на САЩ с дъщерни дружества в Канада). Сякаш не стига това, че като пуснеш голямата акула в малкия аквариум, тя изяжда малките рибки - трябва да бъдат разчистени и камъните, под които те се крият. За да нямат никога шанс да станат големи.

Достатъчна илюстрация е досегашният български опит в ЕС - превземане на търговията на дребно, на печелившата част от веригата на производство - марката; затваряне на приватизирани предприятия; искове на ЕРП за около 4 млрд. евро... Ако бъдем крайни в името на краткостта: От икономическа колонизация на слабите държави мултинационалният бизнес премина към колонизация на Първия свят. Това обяснява и възникналата остра съпротива в Западна Европа.

Причината договорът да се представя като предимно търговски е изкуството на пиара. Ябълката трябва да бъде обърната откъм червената й страна, за да се продаде на общественото мнение.

От справка на нашето икономическо министерство научаваме много добре звучащи неща: че БВП на ЕС ще нарасне с до 11,6 млрд. евро на седмата година от действието на СЕТА; че износът на ЕС за Канада ще се увеличи с 24,3%; че 99,6% от митата ще паднат; че на европейския бизнес ще бъдат спестени 470 млн. евро за мита; че незабавно ще паднат митата на 53% от нашия селскостопански износ за Канада.

Ако погледнем червената страна не с микроскоп, а с невъоръжено око, откриваме, че е ставало дума за петънце. БВП на ЕС през 2016 г. e 16,5 трилиона евро. Това значи, че цялото титанично усилие уж е заради постигането на растеж в размер на 0,07% (словом, седем стотни от процента). Ако у нас средната заплата за декември е 937 лв., това прави 66 стотинки. Тоест живот и здраве след 7 години ще можете да си купите едно кафе в повече в края на месеца. (В официален текст на ЕК се посочва друг процент на растежа - 0,2%. Значи кафетата може и да са три, последното с по-малко захар).

Износът на България за Канада е 0,4% от общия й износ. Увеличение с една четвърт означава 0,5%. Това е направо неусетно на фона на годишни колебания в двустранната търговия от порядъка на 30%.

Много мита постепенно ще станат нулеви, но те и без това отдавна са ниски. Затова европейският бизнес ще спести от мита 470 милиона. При общ износ за Канада в размер на $58 млрд. ефективното обмитяване е само 0,7% по сегашния курс евро/долар! При това държавните бюджети на ЕС ще изгубят 311 млн. евро от мита за канадски стоки. Пренасяйки върху българските мащаби, българският износ в размер на 101 млн. долара (2015 г.) ще спести към $750 000, а държавата ще изгуби $250 000. Някои високи мита за месо, млечни изделия, текстил ще отпаднат, но до запълване на квоти върху целия внос на Канада от ЕС. А квотите са микроскопични. Собственото ни производство на свинско задоволява едни 40% от нуждите на страната и едва 0,6% от тези на говеждо, така че шансовете да спечели от канадския пазар са по-малки дори отколкото на българския. Що се отнася до българските инвестиции в Канада, то е ясно, че „свободният сблъсък" е между Голиат и не Давид, а едногодишно бебе. Да добавим, че има независимо от ЕК прогнозни модели, според които БВП, доходите и заетостта ще паднат, и то съвсем осезаемо.

За какво бяха нужни огромни политически усилия и драми, ако двете преговарящи страни не са решили най-спорния търговски въпрос за месото и млякото? За да може да се задълбочат още повече привилегиите на големите корпорации спрямо местните фирми и потребители.

Лобистите изтъкват, че съвместната декларация на ЕК и канадското правителство категорично подчертава правото на държавната власт да регулира. Наистина никой не забранява на държавите да променят наредби за безопасност на храните, в здравеопазването, образованието, екологията. Просто с ратификацията държавите поемат задължението да плащат за това, че регулират, на всяка фирма, която ги изправи пред арбитражен трибунал.

Трудно е да се изброят начините, по които това е заложено в СЕТА. Само един пример. Договорът НЕ налага ГМО и ЕК многократно публично „опроверга" тези „измислици". Да. СЕТА само дружелюбно отваря страничния вход. Например чрез предвидения „Диалог по въпросите на достъпа до пазара в биотехнологичния сектор" в член 25, т. 2 пише: „Страните отбелязват също така значението на следните споделени цели:... да насърчават използването на ефикасни научно обосновани процеси на одобряване на биотехнологични продукти; да предприемат регулаторно сътрудничество с цел да се сведе до минимум негативното въздействие върху търговията от страна на свързани с биотехнологичните продукти регулаторни практики". Тоест признава се американският критерий, че всеки продукт е безопасен, докато „науката" не докаже, че е вреден. Същевременно в целия договор нито веднъж не е споменат централният за цялата европейска регулация „предпазен принцип" (precautionary principle), който не допуска продажба на ГМО, докато той окончателно не бъде доказан за безвреден. Канадският агробизнес, изцяло завладян от ГМО, е приветствал този успех на правителството в преговорите. Човешкото здраве не бива да пречи на търговията.

Аналогично стоят нещата и по отношение на всички други теми, заради коeто 40% от ЕП и депутати от 17 страни се опълчиха на статуквото и гласуваха против СЕТА. Тя изобщо не забранява да се защитаваш - само те задължава да плащаш „такса охрана" на мултинационалите.

Наистина България е направила изключения в прилагането на права,ь като национално третиране, правото на пазарен достъп и статута на най-облагодетелстваната нация в 18 сектора, повечето от които много тесни. Но няма изключения за клаузата за „справедливо и равностойно третиране", с която най-често се злоупотребява в арбитражната практика поради нейната разтегливост. Изключенията са тесни и ще дадат храна за арбитражните адвокати. Например ЕС като цяло обявява водата в естествения й вид за изключителна държавна собственост, но това не включва водата в тръбите и бутилките. Само Германия е направила изрично уточнение в това отношение след скандала с Vattenfall в Хамбург. България не.

Автор: Чавдар Найденов, в. "Труд"

* Заглавието е подбрано от редакцията

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

СЕТА Е РОБСТВО ЗАВИНАГИ И СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИЯ

СЕТА е смърт за малките, средните и големите български фирми, предприемачи, собственици. Защо? Защото световните мега корпорации са значително по-мощни и по-конкурентноспособни. Мега корпорациите могат да си позволят дори дъмпинг в конкурентната борба с българските производители, макар че и без дъмпинг ще фалират българските фирми и ще произведат хиляди и хиляди безработни, които ще трябва да търсят работа извън България. В същото време политика на САЩ е да насърчава циганския етнос да ражда и да лежи на гърба на другите етноси в България. Предстои още по-голяма и нагла циганизация. Предстои неограничен произвол на чуждестранните корпорации в България. Предстои ново съкращаване(геноцид) на българското население за сметка на циганското. Предстои неограничен внос на ГМО и ликвидация на българското производство, чрез подбиване на цените на всички хранителни стоки. Предстои родно производство на ГМО, за да се спасят от затриване българските производители. Това ще доведе до липса на избор на еко продукти на сегашните цени. Предстои поскъпване на всички чисти продукти и ново намаляване на раждаемостта на българи. Предстои отравяне на българската земя не само с ГМО посеви, но и със сондиране и добиване на шистов газ, защото корпорациите ще съдят България и ние ще плащаме глоби, затова че сме наложили мораториум за добив на шистов газ. Предстои и катастрофа в туризма, защото богатите и средния клас туристи ще бягат от земя и вода заразена с ГМО и химикали за добив на шистов газ. Предстои окончателно налагане на монопол на чуждите корпорации в България за всяко нещо. Предстои смазване на всяка конкуренция, ценови бум и инфлация. Предстои обезценяване на земеделските земи и на горите. Предстои легално изкупуването на земеделските земи и горите на България от чужденци извън ЕС - евреи, турци, араби, американци, канадци, руснаци, китайци - от всички които регистрират фирми в Канада. Канада ще печели, България ще губи. Канада и САЩ са длъжни да установят безвизов режим за всички българи без да влиза в сила споразумението СЕТА, защото България е част от ЕС, а ЕС е предоставил безвизов режим за САЩ и Канада. Обратното означава ЕС да отнеме безвизовия режим за САЩ и Канада или да се задълбочи разпадът на самия ЕС. ГЕРБ са партия на национални предатели. За мое голямо съжаление. Народното събрание и всяко едно правителство, независимо дали е от ГЕРБ, БСП или други ще бъдат подчинени на СЕТА, защото международните закони са с предимство пред българските, пак за съжаление. СЕТА пряко засяга Конституцията на Р. България, която забранява да се продават земеделски земи и гори на лица извън ЕС. (COMPREHENSIVE ECONOMIC AND TRADE AGREEMENT BETWEEN CANADA, OF THE ONE PART, AND THE EUROPEAN UNION AND ITS MEMBER STATES OF THE OTHER PART) – Consolidated CETA text - http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/september/tradoc_152806.pdf; Уговорки приложими в България - стр.1328-1338; стр.1328 – Придобиване на недвижима собственост – уговорка – съществуващи мерки (пречки за придобиване на право на собственост върху земя от чужденци) – чл. 22 на Конституцията на Р. България, Закон за собствеността и ползването на земеделските земи – чл.3; Закон за горите – чл.10. СЕГА ЛЪСНА ИСТИНАТА - ЗАЩО ОПРЕДЕЛЕНИ СРЕДИ ИСКАТ ДА СЕ ПРАВИ НОВА КОНСТИТУЦИЯ! АТАКАТА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОВЕЖДА МЕТОДИЧНО ОТ МНОГО ГОДИНИ НАСАМ. Слави и неговите манипулации за мажоритарен вот са посока на осигуряване на мнозинство в Народното събрание за предателите от ГЕРБ, които в съдружие с патерици като РБ и ПФ да изменят чл. 22 на Конституцията с 2/3 мнозинство от регистрирания кворум в пленарна зала. Очаквам и повечето от ДПС да подкрепят ГЕРБ за отпадане на чл. 22 от Конституцията, за да могат турски фирми регистрирани в Канада да изкупуват легално българската земя и горите. ПРЕДСТОИ РАЗРУШАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ НА 100% И ОКОНЧАТЕЛНО УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. НАРОДЕ!!!! 1328 Reservations applicable in Bulgaria Sector: All sectors Sub-Sector: Acquisition of real estate Industry Classification: Type of Reservation: National treatment Description: Investment Foreign natural and foreign juridical persons (including through a branch) cannot acquire ownership of land in Bulgaria. Juridical persons of Bulgaria with foreign participation cannot acquire ownership of agricultural land. Foreign juridical persons and foreign citizens with permanent residence abroad can acquire ownership of buildings and limited property rights (right to use, right to build, right to raise a superstructure and servitudes) of real estate. Foreign citizens with permanent residence abroad, foreign juridical persons and companies in which foreign participation ensures a majority in adopting decisions or blocks the adoption of decisions, can acquire real estate property rights in specific geographic regions designated by the Council of Ministers subject to permission. Existing Measures: Constitution of the Republic of Bulgaria, art. 22 Law on Ownership and Use of Agricultural Land, art. 3 Law on Forests, art. 10 И така нататък – до стр. 1338 + общите условия и така - до пълното, безвъзвратно и окончателно поробване на България, българските институции, българската индустрия и селско стопанство, българския бизнес, българските граждани! На ход са: - новият български президент Румен Радев; - Конституционният съд; - Народното събрание! - Българският народ – чрез въстание срещу СЕТА, манипулаторите на Слави и предателите от ГЕРБ!

21.02.2017 14:47:37

Нова наглост в СЕТА

Нова наглост в СЕТА: Компенсираме корпорациите за загуби от земетресения и пожари Публикувано на 26.10.2016 в България Изключителна нова наглост бе открита в проекта за търговско споразумение между ЕС и Канада, известен като СЕТА. Оказва се, че страните по договора ще са длъжни да обезщетяват международните корпорации за щети, произтичащи дори от природни бедствия и граждански конфликти. Абсурдът бе открит от адвокат Валери Тарандов, който в последните дни е един от малкото хора в България, които се заеха да прочетат договора. За разлика от него, например евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ) публично обяви, че не го е чел, но че го счита за много полезен. В случая, скандалната разпоредба е записана в чл. 8.11. от договора, който гласи следното: ЧЛЕН 8.11 Обезщетяване за загуби Независимо от разпоредбата на член 8.15, параграф 5, буква б) всяка от страните предоставя на инвеститорите от другата страна, чиито попадащи в обхвата инвестиции търпят загуби, дължащи се на въоръжен конфликт, граждански бунт, извънредно положение или природно бедствие на нейната територия, третиране, което е не по-малко благоприятно от това, което предоставя на своите собствени инвеститори или на инвеститорите на трета държава, което от двете е по-изгодно за засегнатия инвеститор, по отношение на възстановяването, обезщетяването, компенсирането или друг вид уреждане на въпроса. Преведено на по-прост език, държавата ще е длъжна да компенсира всяка загуба на международна корпорация, стига да е направила същото по адрес на местен субект. Т.е. например в София става земетресение и се поврежда метрото. Общината – като собственик, вади пари и го ремонтира. С това едно местно „предприятие“ каквото е метрополитенът, е било компенсирано за земетресението. След което за да се спази „равенството“, държавата трябва да покрие загубите и на всички други инвеститори. Примерно ако ЧЕЗ са прехвърлили собствеността формално на канадска офшорка, тогава държавата ще трябва да ремонтира за своя сметка цялата електроснабдителна мрежа. Ако „Софийска вода“ също си направят формално фирма в Канада, тогава държавата ще трябва да подмени за своя сметка повредените тръби, и отново да ги предостави на концесионера. Ситуацията е абсурдна, защото засяга дори социални дейности. Например така наречените „детски кухни“ чисто формално са търговско дружество. Ако земетресението потроши обектите, в които се готви храната, то очевидно държавата ще трябва да ги възстанови. За да има храна за децата. Но това, което струва примерно няколко стотин хиляди за цяла София, ще породи задължение да се покрият щети за милиарди в други области. Така фактически излиза, че за да не обезщетява никого, държавата не може да извършва дейности по възстановяване след земетресение! Градът трябва да остане в руини… А най-абсурдното е, че дори да зареже децата и метрото, държавата отново може да се окаже задължена да плаща. Защото се споменява „третиране към трета държава“. Т.е. договорът ползва всяка възможна привилегия, която съществува във всяко друго споразумение. Ако някъде по някакъв повод (например при строителство на АЕЦ или на американска военна база), е предвидена възможност за компенсации, то тя автоматично се разпростира върху всички. Чрез подобни разпоредби корпорациите реално получават напълно безплатна застраховка срещу природни бедствия, за сметка на данъкоплатците. Няма нужда да се охарчват. Подобен текст в споразумението само доказва, че това не е никакво споразумение за свободна търговия. Това е договор за гарантиране на огромни привилеги на частни компании. Само името му е „търговско“. Същността му е вид корпоративен фашизъм. /  ГН

21.02.2017 14:45:07

Забележителна статия!

Благодаря на Чавдар Найденов, че си е направил труда да се задълбочи в измамата СЕТА, одобрена и подписана на коляно от предателското правителство на Бойко Борисов - лично Борисов ни предаде, ведно с некадърните си министри.

21.02.2017 14:28:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.