• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Оттеглихме резервите си към СЕТА срещу визи

Оттеглихме резервите си към СЕТА срещу визи

/КРОСС/ България и Румъния са получили писмени уверения, че от 2017 г. падат визите за Канада. В отговор двете страни са оттеглили резервите си към споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. Дали това наистина ще стане обаче още не сигурно, защото белгийският регион Валония продължава да блокира споразумението и рискът то да се провали остава.

По-рано премиерът на Валония Пол Манет заяви пред местния парламент, че не е постигнал договореност. Всички 28 страни членки подкрепиха споразумението с Канада на срещата си вчера, единствено Белгия не може да гласува "за", заради ветото наложено от областта Валония.

Белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че не е обнадежден за шансовете ЕС да одобри на срещата на високо равнище в Брюксел Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада. Имам чувството, че има радикализиране на позициите на валонското правителство, каза белгийският премиер при пристигането си за участие в срещата на високо равнище на ЕС.

В края на вчерашния първи ден от срещата на високо равнище на ЕС председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че държавните и правителствени лидери на ЕС не са се споразумели с Белгия по СЕТА.

Заедно с румънския президент получихме надлежни, писмени потвърждения, че до 1 декември 2017 г. за всички наши граждани визовият режим за Канада ще отпадне. При това положение двамата решихме да подкрепим споразумението, както всички останали страни от ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет. В отговор на журналистически въпрос за възможността от налагане на вето, министър-председателят посочи, че това създава несигурност. „Защото всяка държава има своите особености, всяка държава може да пожелае по един или друг инструмент да наложи вето. Това ще стане мода и е много опасно за ЕС, с цялото ми уважение към всяка управа, с всичките й конституционни особености във всяка една държава. Но някак си не звучи добре", допълни Борисов.

Министър-председателят посочи, че в рамките на заседанието на държавните и правителствените ръководители се е постигнало обединение за провеждането на диалог с Русия. „Всички решихме, че с един жест, с добро... Санкциите заради Минските споразумения остават, докато мирните договорености не се изпълняват, а за нови санкции ще говорим едва, ако продължат всички тези бомбардировки, които носят убийства и загуба на човешки живот. И затова истински се надявам, че дипломатите ще продължат много активно да работят", каза премиерът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Падат визите и Българите изчезват от картата на Европа а тук става Турция. Колко жалко за Българите!!!

21.10.2016 16:54:37

Анонимен

За пореден път подадоха интересите на Родината за жълти стотинки!!!

21.10.2016 14:31:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.