• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Здравей, ГМО!

Здравей, ГМО!

/КРОСС/ Министерски съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада, съобщиха от правителството.

Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие. Изискването е за последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за целите на бизнес и туризъм. Срокът за падането на визите и не по-късно от края на 2017 г.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси.

Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада обхваща целия спектър от теми, формиращи дневния ред на отношенията. Различни дялове са посветени на сътрудничеството в сферите на сигурността, борбата с тероризма, международната търговия и инвестициите, устойчивото развитие, миграцията и управлението на границите.

То се отнася и за научните изследвания, иновациите и комуникационните технологии, културата, образованието и контактите между народите. Установяват се механизми за канализиране на политическия диалог и провеждане на консултации.

Преди ден ръководителят на парламента в белгийския район Валония обяви, че няма да спазва ултиматума на Европейския съюз (ЕС) за подкрепяне на мащабната търговска сделка с Канада.

Именно Валония остана единственият район, който блокира сделката ЕС-Канада като наложи вето. До снощи местните власти трябваше да се съгласят да подкрепят договора, в противен случай насрочената за четвъртък среща на високо равнище с участието на Канада ще бъде отменена. При съгласие от страна на Валония, споразумението ще бъде подписано на форума.

Официализирането на позицията ни предизвика остри коментари.

Визовият проблем на България с Канада няма нищо общо с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Европейския съюз и североамериканската държава. Опорната точка, с която на българската публика се пробутват „ползи" от един много съмнителен договор, е не само манипулативна, но и дълбоко провинциална." - твърди Калин Първанов в коментара си за a-specto.
"И докато Европа ври и кипи по въпроса, единствените дебати за СЕТА в българските институции, протекоха под формата на кратък монолог на премиера, подходящ за включване в авторската му рубрика „Вие сте прости - и аз съм прост, затова се разбираме". „Колегите знаят, че търговията, бизнесът, глобалният свят съществуват още при Цар Асен II, когато сме давали на хърватите без никакви данъци да пазаруват и да търгуват в България. Сиреч, още тогава някакви европейски норми са важали", заявил Бойко Борисов по време на правителствено заседание на 20 октомври." - пише Първанов.

"Българското правителство официално одобри СЕТА. Надявам се един ден всеки от министрите да има добро алиби пред съда за това действие..." - коментира Александър Симов във Фейсбук.

Здравей, ГМО! - пише Исак Паси-внук в социалната мрежа.
"БСП е против от самото начало. Единствената партия, която е обявила такава позиция. И всъщност дори това не е от такова значение. Тъкмо последствията от Чернобил ще бъдат забравени..... Alexander Simov казва "Надявам се един ден всеки от министрите да има добро алиби пред съда за това действие...", но всички знаем, че осъдени няма да има- само ОТРОВЕНИ..." - добавя младият социалист.

Ваня Григорова, председател на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник в КТ "Подкрепа", подчерта изречението "Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада обхваща целия спектър от теми, формиращи дневния ред на отношенията", с което става ясно, че не става въпрос само за търговски отношения.

"Скандално съобщение на сайта на Министерски съвет! Правителството е дало съгласие България да подпише споразумението с Канада.
Директно признание, че СЕТА не е търговски договор: "Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада обхваща целия спектър от теми, формиращи дневния ред на отношенията".
И за да е още по-нагло: "Решенията са приети неприсъствено."" - пише Григорова.

Правителството официално съобщи, че е одобрило СЕТА. Специално е подчертало, че това е стратегически пакт. Т.е. потвърждава, че в основата си, това не са търговски отношения. По-важното е онова, което отсъства. Решението не споменава, че ще приложи отворилата се (благодарение на германския Конституционен съд) възможност да откаже предварителното прилагане на арбитражния съд и приватизацията на обществените услуги. Както вече съм писал, това е капитулация. Подчиниха Конституцията и парламента на външен диктат. Подписват съвременна форма на Ньойския договор - без война. - коментира Чавдар Найденов.

„Дондуков" (и от двете страни) в София също е „за" споразумението. Не че разбира за какво става дума. Иначе щеше да се съгласи да приеме обсъждане на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и Трансатлантическото партньорство като част от програмата на Народното събрание през двете години от управлението на десния политически картел, коментира Боян Дуранкев в статията си "Брюксел срещу Европейския съюз - „Дондуков" против България". Ултиматумът да се подпише на всяка цена търговското споразумение между Канада и Европейския съюз дават значим повод за размисли, посочва той.

"Демокрацията не може да бъде на кокили!" - иска да ни каже Валония, съпротивлявайки се на СЕТА - както заради част от съдържанието на споразумението, така и - особено! - за начина, по който евролидерите се опитват да го наложат, пише Иво Атанасов във фейсбук профила си, придружавайки публикацията си със снимки от Намюр - главният град на френскоезичния регион в Белгия.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

ГМО продуктите са вредни за здравето и наследството на природата и човека. Мислете!!!

25.10.2016 20:40:55

Анонимен

браво ,машала и това успяхте да свършите,гадни американски копелета,но това ви се пише на сметката ,тепърва ще плащате кой с каквото даде

25.10.2016 14:59:20

Анонимен

Мръсни копелета продажни!

25.10.2016 14:53:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.