• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Любомир Кючуков: Удрят по Бокова, за да отстранят България, а не за да имаме по-добър кандидат

Любомир Кючуков: Удрят по Бокова, за да отстранят България, а не за да имаме по-добър кандидат

/КРОСС/Самата градация - първо, второ, пето място, е абсолютно неадекватна. Тук се натрупват фактори като българската кампания „анти". Трябва да имаме предвид, че тази кампания има значение не предвид аргументацията, която се използва, а самия факт, че я има. Един от ключовите фактори в кампанията на един кандидат за генерален секретар е националната подкрепа. Тази кампания „анти" ерозира националната подкрепа, тя създава впечатление, че българският кандидат не се ползва с национална подкрепа. Аз неслучайно говоря за „българския кандидат", а не за кандидатурата на Ирина Бокова, защото става дума за държави. Ако Бокова бъде оттеглена, тя си остава начело на ЮНЕСКО и това обрича българския кандидат за генерален секретар на ООН по неписаното правило, че на тези постове не може да бъдат представители от една и съща държава.

Това казва в интервю за "Студия Трансмедия" дипломатът Любомир Кючуков.

„26 септември е дата, поредна дата, а не срок. Това е едно от поредните неформални гласувания, следва друго на 5 октомври и така до 31 декември, до постигане на съгласие в Съвета за сигурност. Няма крайни срокове, нито колко гласувания ще се проведат в Съвета за сигурност", коментира Кючуков.
Той обръща внимание, че в момента не тече избор на генерален секретар на ООН, а селекция на кандидатите и няма ограничение колко пъти ще става това. „В официалната терминология на ООН става дума именно за „селекция", за това, което се случва в момента. И терминът неслучайно е „селекция", защото се определят не фаворитите, а отпадащите. Тези предварителни гласувания се правят, за да се обезкуражат част от кандидатите. Интересно е да се отбележи, че се гласува с три бюлетини - „окуражаване", „обезкуражаване" и „без мнение". Всяка държава гласува за всеки кандидат, а не както е реалният избор, когато държавите трябва да гласуват за единия кандидат - „да" или „не". Тоест това е съвършено друг вид процедура", твърди Кючуков.

Запитан дали допуска Ирина Бокова да оттегли кандидатурата си при активна кампания за Кристалина Георгиева, дипломатът отговаря така: „Ако трябва да сме честни, щетата вече е нанесена. Тя е нанесена и от кампанията „анти" и от самия факт, че на официално равнище се обсъжда евентуална смяна. Най-високо отекна мълчанието на външния министър. При подобна ситуация един външен министър би пресякъл всички възможни спекулации за подмяна на кандидатура или за вземане на алтернативно решение."

Според Кючуков самият факт, че има подобно обсъждане, силно работи срещу българската кандидатура. „Има ли оттук нататък решение, то е в ръцете на България, а в международните отношение това са трима души - премиерът Борисов, президентът Плевнелиев и външният министър Митов", категоричен е той.

„Всички държави правят кампания на такова ниво, при това целенасочено. Всички други държави се опитват да извадят своите кандидати от политическата конфронтация, защото знаят, че за избора са необходими гласовете както на Русия, така и на САЩ. Ние сме единствените, които тикаме нашия кандидат вътре в конфронтацията.
А най-парадоксалното от всичко е, че точно хората, които се опитват да профилират Бокова като московски кандидат, може да се окаже, че работят в полза на Москва. Защото нито една от големите геополитически сили не върви еднопланово - те имат ветрило от кандидати. Това е още едно от нещата, които не се разбира. Нито една от страните членки на Съвета за сигурност няма да има свой кандидат за генерален секретар на ООН. Първо, защото това е негласно правило, второ - защото това дава съвършено друга тежест на всяка една от тях. Затова никога и не е предлаган кандидат, макар че това не е регламентирано.
Никой от тези страни няма да позволи неговият партньор да получи такава политическа тежест. И затова нито САЩ, нито Русия някога са излъчвали кандидат. Също така нито една от тези държави няма да каже кой кандидат подкрепя. Защото така не се прави. Москва никога не е казвала, че подкрепя Бокова."

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.