• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ЦИК показа бюлетината за вота

ЦИК показа бюлетината за вота

София /КРОСС/ Централната избирателна комисия показа образци на бюлетините, с които ще гласуваме на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Като цяло тя не се различава много от тази, с която избирахме евродепутати, стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова. В лявата й част са разположени квадратчетата с номерата на партията, коалицията или независимия кандидат. В дясната част са кръгчетата с преференциите.
И за да няма объркване къде е партията, а къде е преференцията, над кръгчетата има текст, който уточнява, че това са номерата с предпочитания/ преференции на кандидат от избраната листа на партия и коалиция.
„Предпочитанията, преференциите се отбелязват в дясната част на бюлетината, където са разположени кръгчетата, които съдържат номерата на кандидатите в кандидатската листа, където всеки избирател може да отбележи своето предпочитание за избран от него кандидат. За да се зачете преференцията, трябва да има едно отбелязване за кандидат. Когато има отбелязвания в повече от едно кръгче, не се брои преференция за конкретен кандидат и тук вече ще се приложи правилото, съгласно Изборния кодекс за народни представители, когато няма отбелязана преференция, се брои такава за водача на листата. Тоест във всички случаи, когато в бюлетината няма отбелязана преференция, ще се брои, че има предпочитания за първия в листата кандидат", уточни Нейкова.
„Ако са отбелязани няколко преференции, бюлетината е валидна, но тогава ще е валиден вотът за кандидатската листа на съответната партия или коалиция, а преференция ще се брои за водача на листата", каза още тя.
Българите в чужбина нямат право на преференциален вот.
В момента върви процедурата по отпечатване на бюлетините и досега са отпечатани за около 15 или 16 изборни района. Нейкова подчерта, че бюлетините се отпечатват единствено в печатницата на БНБ.
„Всяко сгъване, което не показва вота, ще се счита за валидно", уточни Нейкова.
„За да е валиден гласът в бюлетината , избирателите трябва да са отбелязали своя глас със син химикал и с позволените знаци, съгласно изборния кодекс - „х" или „v". Отбелязването трябва да е направено по начин, който не засяга съседно квадратче или кръгче", каза още тя.
Днес или утре ЦИК ще реши как точно ще се сгъва бюлетината.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.