• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

А. Гълъбов и Ж. Георгиев не очакват ГЕРБ да номинира Цецка Цачева за президент

А. Гълъбов и Ж. Георгиев не очакват ГЕРБ да номинира Цецка Цачева за президент

/КРОСС/ Въпреки че името на председателя на НС Цецка Цачева се спряга като най-вероятната кандидатура на ГЕРБ за президент,  политолозите Антоний Гълъбов и Живко Георгиев не смятат, че именно тя ще бъде кандидатът на управляващите. 

Практически няма време за опозиционна кампания и, ако извинението на ГЕРБ да не обявява кандидатурата си, не звучи сериозно, извиненията на опозиционните партии, че чакат управляващата партия, да номинира кандидата си, изглеждат още по-нелепи, каза Антоний Гълъбов. 

От това, че партиите все още не са обявили кандидатурите си губи качеството на публичния дебат. Това не е кастинг, въпрос на харесване на отделна личност, а политически процес, който партиите предпочитат да не започнат, смятайки, че така ще контролират или ограничат щетите, но това не е вярно, коментира Антоний Гълъбов. По думите му по-ранното обявяване на кандидатурите би помогнало на партиите да намалят щетите по публичния имидж на кандидатите.

По-добре е по-рано да бъдат извадени някакви аргументи срещу един кандидат, отколкото в непосредствена близост до изборния ден. Преди втория мандат на г-н Първанов през 2006 г., той предпочете да обяви по-рано принадлежността си към ДС, за да може да минимизира щетите от това. Логиката на предизборната кампания и политическите комуникации сочи, че колкото по-рано бъде обявена кандидатурата, толкова по-добре, заяви Гълъбов. 

Според него вътрешното допитване в БСП е „механизъм за печелене на време", тъй като въпросът е можел да бъде зададен още през есента на 2015 г.

Очевидно е, че БСП не е готова засега, нито с кандидат, нито с дизайн на евентуална политическа подкрепа за единен ляв кандидат, каза той.

Не е сигурно, че вторият кандидат на балотажа ще бъде този на БСП, заяви още Гълъбов, който допусна и такъв от национал-популистки проект. Той е на мнение, че Реформаторският блок също не е готов да излъчи единен кандидат.

Смятам, че Гражданският съвет ще излъчи кандидат. Дали този кандидат ще бъде разпознат от останалите партии в Реформаторския блок като общ кандидат, е друг въпрос. В известен смисъл, Реформаторският блок, като политически проект, загуби височина и скорост от това, че се опита да се отдели твърде бързо и твърде грубо от рамката на Гражданския съвет. Самата архитектура на Реформаторския блок възникна до голяма степен с авторитета и имената на хората, които влязоха в този Граждански съвет, коментира той. 

Социологът и политолог Живко Георгиев допълни, че отлагането на оповестяването на партийните кандидатури на пръв поглед облагодетелства управляващите и заяви, че очаква „до голяма степен формални избори".

ГЕРБ все още е достатъчно силен, за да спечели с който и да е поне първия тур. Все още има този потенциал, дори не защото е в много добра кондиция като политическа партия, но притежава целия необходим ресурс, сравнително добре смазани структури и опонентите му не са в най-добра форма. За втори тур, в редиците на ГЕРБ има хора, които биха максимизирали шансовете, но не мисля, че Цецка Цачева е сред тях, коментира Георгиев. 

Експертът оцени като „50 на 50" шансовете АБВ и БСП да излъчат обща кандидатура. Пречат им много неща в миналото и липсата на визия за общо бъдеще. Второто би могло да ги направи по-силни, но засега се търси такава визия, коментира той. 

Експертът определи допитването в БСП като „смислено за старт на един нов лидерски мандат", тъй като Нинова ще разбере настроенията в партията. Той очаква ДПС да играе съществена роля и на тези избори, а относно ДОСТ заяви: Като социолог, засега трудно ги хващам на радара.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Винаги е така

ДПС избира президента на втория тур.

04.07.2016 15:41:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.