• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Б. Попиванов: Променената ситуация ще мотивира търсенето на нови политически решения

Б. Попиванов: Променената ситуация ще мотивира търсенето на нови политически решения

/КРОСС/ Политологът Борис Попиванов пред КРОСС

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов да преосмисли кандидатурата на партията за президент и ще търси човек, който да обедини и да балансира нацията.

Кандидатът да е обединителна фигура заложиха в профила на кандидат-президента и от левицата. В редиците на БСП се заговори за номиниране на сегашния вицепрезидент Маргарита Попова, която влезе на „Дондуков" 2 с президент на ГЕРБ.

Възможно ли е Маргарита Попова да бъде кандидат, който да обедини управляващи и опозиция?

Според политолога Борис Попиванов на този етап такава хипотеза е невъзможна.

Международните процеси не са спрели да се развиват и до крайния срок за регистрация на кандидатурите през септември може да се случи какво ли не, но на този етап ми се струва, че нито ГЕРБ, нито БСП имат такава нагласа да търсят обща президентска кандидатура. Това би било чисто електорално погрешно и за двете партии и биха загубили подкрепа в такъв момент, отколкото биха спечелили, коментира политологът.

На въпрос възможно ли е страхът от нова бежанска вълна да диктува избора на кандидати за президент на отделните партии Борис Попиванов отговори:

Да, напълно е възможно, защото събитията в Турция са много по-многопластови, отколкото вътрешнополитическата ситуация там. Това е свързано не само с бежанците, но и с неясното положение, което те могат да получат при тази вътрешна тежка криза. Това е голямата геополитическа промяна, която е свързана с все по-видимо сближаване между Турция и Русия и от друга страна това разграничаване, което се вижда, между САЩ и Турция. Съответно след срещата във Варшава НАТО, така да се каже, увисва във въздуха, без да е ясно какво ще стане и кой ще защитава.

Тази променена ситуация ще мотивира със сигурност търсенето на нови политически решения в целия източен вертикал на Европа - от Прибалтика до нас.

Всички партии си правят своите планове в съвършено различни ситуации и по никакъв начин не са се ориентирали, не са наясно точно какво искат да направят. И от тук идва и съответно амбицията на Борисов да се наложи като единствения възможен балансьор в тази ситуация. А различните по-малки парти изпълняват функциите на посланици в големите държави - с РБ по отношение на САЩ, с ПФ на ниво антитероризъм, евентуално с други партии в подкрепа на Русия. И всичко това Борисов иска да успее да сглоби под неговата шапка.

Според мен това е неговата идея и като че ли тя е най-избистрена на фона на всички останали политически сили, които нямат много ясно концепция за нещата.

Кандидатпрезидентските избори у нас ще се проведат на фона на отзвука от опита за преврат в Турция, атентата в Ница и терористичните атаки във всяка точка на света, на все по-трудния диалог ЕС - САЩ - Русия.

Като характеристика от профила на своя кандидат за президент БСП посочи „да води балансирана външна политика".

Всичко това прави ли по-прецизен избора на БСП за кандидат за държавен глава? И в този ред на мисли възможно ли е левицата да се спре на Илияна Йотова?

По принцип би могло. Илияна Йотова е един от по-открояващите се евентуални претенденти за кандидат-президент на БСП.

Същевременно самият процес на излъчване на кандидат на БСП е изключително сложен. Противоречията за това как трябва да изглежда кандидатът в никакъв случай не са преодолени. Така че едната страна на нещата е кой би бил най-подходящият кандидат, който би могъл едновременно да бъде посланик и на Изток, и на Запад, а друго е какъв тип баланс ще може да бъде намерен и кой кандидат ще може да бъде приет от партийния актив и от различните по-висши функционери на партията без това да предизвика криза в самата партия.

В тази ситуация, след опита за преврат в Турция, ще се осмелят ли ДПС и ДОСТ да излъчат свои кандидати за президент, каквито хипотези имаше по-рано?

Преди два месеца бях сигурен в положителния отговор, тоест, че ДОСТ ще трябва да излъчи свой кандидат задължително, за да може да се представи, да покаже, че има физиономия, че не се е отказала от битка, а пък ДПС ще бъдат принудени те да извадят, но вече не съм толкова сигурен именно заради промените в международното положение и новите отношения между Русия и Турция и съответно мястото на България в тях. ДПС по-скоро излъчва сигнали, че е склонно да подкрепи кандидати на други политически сили. Но тази подкрепа не би била нито безрезервна, нито непоискана, ако цитираме както Карадайъ, така и кмета на Кърджали Хасан Азис.

Има шанс да видим по една кандидатура от двете партии, но е по-малко вероятно, отколкото беше до скоро. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.