• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Административният съд във Варна образува дело срещу плана на „Бяла-север” в Карадере

Административният съд във Варна образува дело срещу плана на „Бяла-север” в Карадере

/КРОСС/ Административният съд във Варна е образувал дело по протест от страна на Окръжната прокуратура против решението на Общинския съвет в Бяла, с което е одобрен подробен устройствен план (ПУП) за имоти в землището на общината и в местността Карадере, информира кореспондент на БНР във Варна.

Съдът изиска незабавно административната преписка от Общинския съвет в Бяла. Предстои да насрочи дата на откритото съдебно заседание.

Действията на съда в началото на декември идват, след като през октомври министърът на околната среда и водите от служебния кабинет Светлана Жекова сезира прокуратурата за обявяване на нищожност на същия този подробен устройствен план за регулация на зона за отдих Бяла-север", който е без екологична оценка и на практика е незаконен.

Зона за отдих Бяла-север" е зоната в местността Карадере, в която инвеститорите Мадара Юръп" и Макси I" имат намерение да строят ваканционно селище луксозен къмпинг" и на практика там, където не е предвидено за застрояване в общия устройствен план.

В протеста си прокурорът Силвиян Иванов посочва, че решението, прието с протокол на 10 февруари 2005 г., с което е одобрен планът на зоната за отдих Бяла-север" за поземлени имоти в землището на община Бяла и в местността Карадере е издадено в нарушение на материалния закон и административно производствените правила. Същото решение обхваща общо 143,5 хектара земеделски земи и предвижда изграждането на ваканционни и вилни селища, обекти за широко обществено обслужване и обекти на инженерната инфраструктура.

Прокурорът твърди, че планът на Бяла-север" е одобрен в грубо нарушение на установените към онзи момент императивни изисквания на Закона за опазване на околната среда и е без задължителната екологична оценка.

В нарушение на Закона за устройство на територията заданието за изработване на проект за плана не е внесено в Министерството на околната среда и водите за съгласуване и преценяване на необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда, констатира още той.

"Има надежда, когато институциите реагират на нарушаването на законите", коментират решението на административния съд във Варна от "Да спасим Карадере" и изразяват надежда в хода на делото да се изчистят и други нарушения, за които имат съмнения.

За пример те дават това, че Териториалният устройствен план на Бяла е променян в частта му за Карадере, без да са спазвани изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на териториите. Въз основа на тези промени е приет подробният устройствен план на Бяла-север", а след това са прокарвани отделни планове за застрояването на имотите, собственост на Мадара", посочват от движението.

След като е образувано съдебно дело по случая, от Да спасим Карадере" се надяват, че Министерството на икономиката ще преразгледа становището си за приоритетен инвестиционен проект за застрояването на Карадере.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.