• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Каракачанов: По-добре да отделим пари за сигурност на време, а не като се случат лоши неща

Каракачанов: По-добре да отделим пари за сигурност на време, а не като се случат лоши неща

/КРОСС/ "Надявам се българското общество да прояви разбиране по отношение на това, че парите за сигурност е по-добре да се отделят на време, а не като се случат лошите неща". Това заяви пред Нова телевизия заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов относно провелия се вчера Консултативен съвет за национална сигурност.

"Спорове нямаше. Имаше различни становища", коментира Каракачанов. По думите му само Корнелия Нинова е изразила несъгласие по въпроса, че трябва да се отделят допълнителни средства за сигурност и отбрана.

"Имайки предвид предизвикателствата пред България - говорим главно за проблемите в Близкия Изток, потока от бежанци... събитията в Черноморския район и Западните Балкани... трябва да се повишат средствата за сигурност", обясни военният министър.

Едно от решенията на КСНС е да се попълни недостига на работна ръка в Сектор „Сигурност" - 5500 са в армията и над 3000 са в полицията.

„Общата констатация е, че трябва да се повишат заплатите на военнослужещите", добави той.

Според Каракачанов се предвижда леко увеличение на бюджета на министерството на отбраната. Той не посочи колко точно е средната заплата на служителите в сектора, но поясни, че един войник от армията, който сега е започнал да служи, получава по 608 лв. заплата и 120 лева порцион за храна.

По думите му проектите за модернизация на българската армия трябва да се движат успоредно.
Относно новите самолети и танкове военният министър коментира, че подкрепя мнението на премиера Борисов, че модернизацията на армията трябва да се движи успоредно.

Относно новите самолети и танкове военният министър коментира, че подкрепя мнението на премиера Борисов, че модернизацията на армията трябва да се движи успоредно.

"Миналата година Народното събрание гласува два проекта - за изтребители и кораби". Успоредно с тези проекти било необходимо да се изработи "нова българска военна машина", която да е в полза на обществото при бедствия и аварии, посочи Каракачанов.

Предвиденият бюджет за тези два проекта възлиза на 2,4 милиарда лева, допълни Каракачанов. Той поясни и че планът на премиера Борисов бил тези средства да се изплащат на малки вноски за по-дълъг период от време.

По думите на Каракачанов българската пехота има нужда от 240 нови бойни машини. Той обаче не можа да посочи колко струва една такава машина.

Относно задължителната казарма министърът коментира, че такива мерки все още не се предвиждат, но било хубаво, че по темата има обществен дебат.

Според Каракачанов такова обучение е необходимо, но на този етап било предвидено да има военно обучение в училищата, както и да се въведе принципът на доброволност - всеки младеж над 18-годишна възраст, може да постъпи в армията.

Относно задължителната казарма министърът коментира, че такива мерки все още не се предвиждат, но било хубаво, че по темата има обществен дебат.

Според Каракачанов такова обучение е необходимо, но на този етап било предвидено да има военнообучение в училищата, както и да се въведе принципът на доброволност - всеки младеж над 18-годишна възраст, може да постъпи в армията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.