• 27 Май 2024 |
 •  USD / BGN 1.8038
 •  GBP / BGN 2.2991
 •  CHF / BGN 1.9712
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 20°C

Каракачанов остро възразява срещу Истанбулската конвенция

Каракачанов остро възразява срещу Истанбулската конвенция

/КРОСС/ Вицепремиерът Красимир Каракачанов яростно възразява срещу приемането на т.нар. Истанбулска конвенция и не крие опасенията си, че тя отваря вратичка впоследствие към страната ни да бъдат предявявани претенции за признаване на трети пол и еднополови бракове, министърът на правосъдието Цецка Цачева брани документа, а вицепремиерът Екатерина Захариева подкрепя правосъдния министър. Аргументите на Цачева звучат в духа на "да не се изложим пред чужденците" и най-общо звучат така - 17 държави от ЕС вече са ратифицирали документа и няма да е добър знак, ако ние, като председателстваща Съюза държава, не го направим.

Всичко това става ясно от стенограмата на правителственото заседание, проведено на 3 януари. Документът бе качен на страницата на МС в интернет, цитирана от "Епицентър". Конвенцията е разглеждана заедно с Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-2018 г. Тъй като двете точки от дневния ред са свързани, Каракачанов настоява и двете да отпаднат.

От документа се разбира, че осем министри са гласували против Решението на Министерския съвет да се предложи на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, подписана на 24 април 2016 г. (Истанбулска конвенция). Това са вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, министрите Емил Караниколов, Красимир Вълчев, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Владислав Горанов.

Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Валери Симеонов гласуват и против Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-2018 г., тъй като тя е свързана с Истанбулската конвенция.

Каракачанов не крие опасенията си от това, че „в самата конвенция има заложени изрази и думи, които създават сериозно основание в обществото за съмнение, че те могат да бъдат използвани впоследствие като опит да се налагат нетрадиционни разбирания по отношение на половете, като трети пол, оттам да се претендира за еднополови бракове и т. н. - неща, които сериозно тревожат нашето общество." Според него трябва сериозно да се изясни какво се разбира под джендър обучението на деца в предучилищна възраст.

Вицепремиерът мотивира предложението си с практиката след ратификацията на друга конвенция - за правата на малцинствата. Каракачанов припомня, че и тогава е имало възражения, които не са били чути, а впоследствие България неведнъж е била осъждана. Изказва и предположения откъде ще дойдат претенциите, свързани с Истанбулската конвенция - от неправителствените организации, участвали в проведеното по-рано през годината обсъждане. И ги изброява - фондация „Анимус", фондация „Джендър алтернативи", Българският хелзинкски комитет, фондация „Български център за джендър изследвания", Младежка „ЛГБТ организация в действие".

Цецка Цачева брани Истанбулската конвенция, като подчертава, че 17 държави от ЕС вече са я ратифицирали. И заявява: „Вчера има поздравително писмо от господин Тимерманс (б.р. - Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия) за това, че заместник-министърът е участвала в дискусия. Заявили сме ангажиментите още с подписването през 2016 година към Истанбулската конвенция и трябва да извървим стъпките напред. Категорично няма да се променя Конституцията, категорично няма да се въвеждат различни бракове, освен тези между мъж и жена, така както е предвидено в Конституцията."

Като чува това, другият вицепремиер - Валери Симеонов, веднага скача: „Лично аз изцяло поддържам позицията на моя колега и партньор господин Каракачанов, още повече, че ако Вие, госпожо Цачева, твърдите, че няма опасност, за мен има пък, точно обратното - много голяма опасност и не толкова от това дали ще има бракове от третия вид или от втория вид, и аз вече не знам как да ги нарека, малко се обърквам с терминологията, но по-скоро ме притеснява допускането на възможност за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да разясняват на децата, че те не са той и тя, а са то."

Каракачанов поставя остро въпроса кое налага този толкова според документ да се разглежда на 3 януари, още на първото заседание на парламента. Цачева отговаря: „Европейският съюз подписа като цяло Конвенцията през юни месец 2017 година. Няма да бъде добър знак държава, председателстваща Съвета на Европейския съюз в момента, да отлагаме, тъй като вече е извървян пътят на общественото обсъждане."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Аз също съм против Конвенцията!

06.01.2018 22:32:24

Анонимен

Подкрепям противниците на Истамбулската конвенция. Целта на управляващите в Брюксел е да превърнат българите и останалите народи в ЕС в аморфна и послушна маса. Между другото това вече е постигнато в западна европа. Същото ни чака и нас!

06.01.2018 07:19:35

Анонимен

Педеругите искат да се промушат с тълпата покрай европредседателството.

05.01.2018 20:56:56

Анонимен

Или си за Истанбулската конвенция и оставаш в кабинета, или си против и подаваш оставка. Среден път няма. Но на Каракачанов не му стиска. И как ще му стиска, като е седнал на министерски стол и няма сили да стане. Комисионни чака я от изтребителите, я от корветите.

05.01.2018 15:14:39

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.