• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Емил Караниколов: Преговаряме с "Хюндай", ако "Фолксваген" отиде в Турция

Емил Караниколов: Преговаряме с "Хюндай", ако "Фолксваген" отиде в Турция

/КРОСС/ Министърът уточнява, че все още няма окончателно решение от страна на "Фолксваген. На този етап България и Турция остават в състезанието. Убеден съм, че направихме всичко съобразно българското и европейското законодателство, предложихме изключително добри условия. Надявам се, че те ще бъдат прегледани и оценени още веднъж, преди да се вземе финалното решение.Това заявява в интервю пред "24 часа" министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него се търси възможност да се оптимизира офертата, спазвайки изцяло нашето законодателство и европейските директиви.
Запитан търсите ли други възможности за привличане на компания, която произвежда автомобили, Караниколов казва: "Ако трябва да съм напълно коректен, след срещата с автомобилния клъстер в края на 2017 г. българската държава изпрати предложения за стратегическо партньорство до двама инвеститори, единият беше "Фолксваген", другият извън ЕС." Той уточнява, че това е южнокорейската компания "Хюндай". "И там сме в начални преговори, но все пак трябва да изчакаме процедурата с инвеститора, с когото сме я започнали. Така ще е коректно, а не, докато все още сме в състезанието, да започваме разговори с някой друг. През 2017 г. изпратихме писмо до "Хюндай", а след това "Фолксваген", но първо ни отговори германската компания и започнахме разговори с нея.Ако тя избере да строи завод в Турция, ще продължим преговорите с "Хюндай", заявява Караниколов.

По думите на министъра на икономиката от анализа, който "Фолксваген" е направил, наистина се доказа становището на автомобилния клъстер, че страната ни има готовност да произвежда автомобили.

Караниколов уточнява, че имаме 250 компании, които са в автомобилния сектор, заети са 65 000 души. "Преди десетина дни с автомобилния клъстер бяхме на среща при премиера Бойко Борисов и си поставихме цели да удвоим размерите в бранша - с около 120 000 заети в сектора и около 500 компании", съобщи министърът на икономиката. Той е убеден, че дори и "Фолксваген" да не избере България, е сигурен, че много от дистрибуторите и подизпълнителите на компанията ще дойдат и у нас, предвид, че сме в ЕС и че имаме добри условия.

Караниколов отбелязва, че и IT секторът се развива много добре. Приветствам и Столична община за развитието на IT технологиите, тя се справя блестящо. София е 10-ия град в Европа по развитие на тази индустрия. Световната банка отвори офис в "София Тех парк", а "Бош" откри научно развоен център. Наскоро връчих на "Акронис" - спонсор на "Челси" и "Арсенал", на отбори от Формула 1, сертификат за клас инвеститор. Те разширяват научно изследователския си център в България, правят европейски център за изследователска и развойна дейност за кибернетична защита, AI и Blockchain проекти. А колкото за големите инвестиции, има две запитвания за изграждане на завод за батерии за електрически автомобили, коментира Караниколов. Той отбелязва още, че има амбицията ВМЗ Сопот да произвежда дронове.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абе Бойко нали разговаря с перуката Смърф, направо за краварски самолети да направим завод. Какво ще си играем с разни малолитражки без пазар. Сега му е времете да се продава и купува ОРЪЖИЕ ! Нали КараПраситу ?

29.07.2019 14:29:21

Анонимен

"... и целува де кого му падне..." - особено задници!

28.07.2019 17:11:12

помнещ

Нали щяха да са тихи и да не приказват много...а то какво стана...никой и не се интересува от проспериращата икономическа политика на Б.Б. и шайката Му...и ни заобикалят...и ще ни заобикалят...колкото и да се напъват...и Б.Б. да прегръща и целува де кого му падне...

27.07.2019 22:01:35

Анонимен

Не клъстер,а един дебел,сиренясъл "тлъстер" трябва да ти забият ...отзад. тТкмо,когато сте започнали преговори с "Фолксваген" е трябвало да започнете паралелни преговори и с "Хюндай" и с "Грейт Уол",та ако трябва и с "Тата".Така офертите си щяха да "подобряват" онези,а не вие.Тъпанари!

27.07.2019 11:03:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.