• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Хосе Карерас: Бих пял и без пари, защото музиката е моят живот

Хосе Карерас: Бих пял и без пари, защото музиката е моят живот

/КРОСС/Великият испански тенор Хосе Карерас ще каже сбогом на родната публика с концерт на 3 декември в София, който ще остане в историята. Българските му почитатели ще бъдат сред малкото щастливци в света, които ще го видят на живо за последен път, преди да се оттегли от музикалната сцена. Жестът е по желание на самия Маестро, който има специална връзка със страната ни и много истински приятели у нас.

Веднага след края на прощалното турне, част от което ще стане и София, Карерас ще прекрати активната си дейност на сцената. Догодина певецът ще навърши 70 години, но ще продължи да работи във фондацията, създадена от самия него за борба с левкемията.

В програмата, с която великият тенор лично ще се сбогува с верните си почитатели, са включени най-популярните изпълнения от неговия репертоар, които през годините го наложиха като един от легендарните гласове на световната сцена.

Диригент ще бъде ученикът на Херберт фон Караян - Давид Хименес, познат на българската публика от предишния концерт на Карерас през 2012 г. и от няколко изяви с оркестъра на Софийската филхармония. Името на сопраното, което ще вземе участие, все още се пази в тайна, но организаторите разкриват, че тя също е звезда от световна величина.

Прощалният концерт на маестро Хосе Карерас в София ще се състои на 3 декември в зала 1 на НДК. Билетите са на цена от 80 до 200 лв. и вече може да бъдат купени от мрежата на Eventim в цялата страна online, както и на касите на НДК.

В интервю за „Жокер медиа" и Moko Solution (организатори на събитието) и в. „Преса" Хосе Карерас признава, че след всички световни сцени, които е обиколил, все още се притеснявате преди участие.

Това е много голяма отговорност, защото и очак­ванията към мен са огром­ни. С годините напрежението преди изпълненията ми не намалява, а точно обратното - увеличава се. За моя голяма радост всеки път съм придружен от мой добър приятел, който е пианист - това ми помага да съм по-спокоен. Ще ви споделя малка тайна - всеки път, преди да изляза на сцена, си мисля за майка ми. Загубих я, когато бях на 18 години, а тя има най-големия принос за това, че днес съм оперен певец, казва КАрерас.

Маестрото се надява концертът на 3 декември в НДК да бъде вълнуващ и изпълнен с много положителни емоции за публиката. Репертоарът му за България ще включва някои от най-известните музикални творения. Ще преобладават по-позитивните и енергичните арии.

Очаквам завръщането си в София с нетърпение - публиката и атмосферата на столицата са много зареждащи, казва той.

"Звучи като клише, но винаги съм искал да бъда певец. Родителите ми ме подкрепяха от самото начало. Майка ми е основният виновник да бъда оперен певец. Един ден тя каза: „Имаш интуиция за музиката, защо да не те изпратим при музикален учител." Така и започна всичко. Когато бях само на седем години, записах първата си песен - благодарение именно на подкрепата от родителите ми." - разказва Карерас.
Карерас признава, че негов идол винаги е бил Джузепе ди Стефано (1922-2008, солист на Миланската скала, Ковънт гардън, оперите в Париж, Виена, Рио де Жанейро... дългогодишен партньор на Мария Калас).

А какво го мотивира да продължава да пее?

"Със сигурност не са финансовите облаги! На мениджъра ми няма да му хареса, но бих пял и безплатно, защото музиката е моят живот", казва Карерас.

На първо място за мен е важно популяризирането на жанра сред по-младото поколение. Също така адреналинът и рискът на сцената не може да се сравнят с нищо, както и удовлетворението след концерта. Най-голямата ми мотивация е удоволствието от моето изпълнение, което виждам в очите на зрителите, добавя оперната звезда.

За съвместните си участия с легенди на рок и джаз музиката като Стинг, Елтън Джон, Боно, маестрото казва: Харесвам всеки музикален жанр, който показва емоция и предоставя някакво чувство на публиката, без значение дали е тъга, или екстаз. Харесвам поп музиката, колкото класиката. Имах възможността да работя с изключителни музиканти като „Скорпиънс" (вокалистът на групата Клаус Майне дори пее на бенефиса на Карерас през 1997-а), Лайънъл Ричи и много други. Обичам всяка музика, която докосва сърцата на хората.

Маестрото си спомня и за известния концерт на триото ( Хосе Карерас, Лучано Павароти и Пласидо Доминго) в Рим на закриването на Световното първенство по футбол през 1990 г.

"Всъщност идеята беше моя. Имах концерт във Флоренция, когато организаторът на първенството в Италия дойде при мен и ми каза: „Хосе, за финала мислим да поканим 20-те най-известни оперни певци в света." Аз просто казах, че би било много по-вълнуващо за публиката, ако тримата най-добри тенори имат изпълнение заедно. Това бяхме ние - Павароти, Доминго и аз. Концертът в Рим трябваше да бъде единственият ни общ проект, но го последваха още 30 концерта през следващите петнадесет години. Между нас имаше химия и здравословна конкуренция - това промени класическата музика." - казва той.

Извън сцената, Хосе Карерас обича д агледа футбол.
Обожавам го! Преди време се включих в няколко благотворителни мача. Страстта ми към този спорт идва от семейството ми, които са запалени фенове на „Барселона", признава той.

Маестрото е добър приятел с Христо Стоичков.

"Спомням си, че при последното ми посещение в България Христо беше на първия ред и дори ми поднесе букет след това. На бенефиса му в Барселона пък аз пях в негова чест, тъй като той е изключителен футболист, а вече споменах, че това е любимият ми отбор", разказва той.

Хосе Карерас е и основател на благотворителна дейност за подпомагане на болните от левкемия (болестта, с която самият той се е преборили навремето). За тази си инициатива, стартирала през 1998 г., той казва, че не е вярвал, че ще постигне такъв успех и такава голяма финансова помощ от много хора, искал е просто да помогне на нуждаещите се.

Горд съм с това, че моята благотворителна кауза успя да събере над 90 милиона долара и да помогне на хора, които страдат от тази болест и нямат възможност да се подложат на скъпото лечение, казва Карерас.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.