• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Владимир Каролев: Бърза се с кешовите разплащания

Владимир Каролев: Бърза се с кешовите разплащания

/КРОСС/ Решението на правителството в следващите години да направи всички разплащания в размер на над 1000 лв. само по банков път не е толкова лоша идея, но трябва първо да се вземат конкретни мерки, които да улеснят гражданите в новата ситуация. Това коментира в студиото на „Тази сутрин" икономистът Владимир Каролев.

„Има рационалност в твърденията на Министерството на финансите, че когато са по-високи праговете на кешовите разплащания има увеличаване на сивата икономика (...) Не е панацея, не е лош метод, но е много рано", коментира той.

Каролев отбеляза, че много от туристите у нас идват и с цел пазаруване - например руски граждани, които купуват кожени палта или македонци, които си търсят коли. Много от тях плащат в брой. В същото време е почти невъзможно чужденците да си отварят сметки в български банки.

Именно в тази посока трябва да е едната от важните промени преди ограничаването на разплащанията в брой според икономиста. Другата е да се намалят таксите по дебитните карти.

В противен случай ще има по-малко приходи в българската икономика, особено за тези фирми, които са свързани с туризма, смята Каролев. „Преди да скочиш, виж къде ще скочиш", призова той.

Бедни сме заради липса на реформи.

Защо в Румъния се говори за сериозно вдигане на заплати на лекари и учители, а у нас това остава в кръга на празните обещания? „Румъния не е толкова по-напред от България по показателя колко може да се купи с една заплата - те са с 12% по-богати от българите. Важното е нашата страна да прави реформи, както в периода 2001-2008 г., когато изпреварвахме румънците. Тук в момента, в който тръгне да се прави нещо, събират се 30 души пред НС или МС и реформата спира".

Каролев цитира доклад на ИПИ с данни от 904 одита на Сметната палата за над 130 млрд. лв.: „Половината от парите са прахосани, дават се прави в продънени каци". По думите му международната статистика показва, че ръстът на производителността на труда у нас изостава от ръста на заплатите.

По думите му в Латвия, Литва, Естония и Словакия днес са по-богати от жителите на Португалия и Гърция, защото в тези страни се правят реформи. Според Каролев ако у нас нямаше нито едно държавно предприятие, вече щяхме да сме много по-богати от южните ни съседи в ЕС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

По-голяма глупост не бях чувал. Да се свали на 100 лева. Даже и по-малко, така може да се контролира всичко. А и да напълним гушите на банките. Ако държавата ни кара да обслужваме банките, то нека премахне банковите такси. Ние ги ожслужваме със заплатите, където плащаме данък банка, т.к. не можем да си получаваме заплатите на ръка. Сега ще плащам и втори данък при пазаруване.

26.06.2017 13:42:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.