• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Депутатите гласуваха за Националната карта на висшето образование

Депутатите гласуваха за Националната карта на висшето образование

/КРОСС/ Министърът на образование ще предлага Национална карта на висшето образование след съгласуване с работодатели и синдикати. Това реши окончателно мнозинството в парламента с гласувани промени в Закона за висшето образование.

От БСП изразиха несъгласия с предвидената Национална карта за висшето образование. Депутатът Валери Жаблянов коментира:

"Това, че някой иска да подреди в кутийките висшите училища на територията на страната, да каже, че в Русе се произвеждат инженери, в Габрово топлотехници, атомни специалисти в София, аграрни специалисти в Стара Загора - какъв тип планиране е това с тази национална карта. Отиваме към поредната свръхцентрализация в България".

Министър Красимир Вълчев обясни, че целта на Националната карта за висшето образовние е да се сложи край на необоснованото разкриване на нови висши училища:

"Тази карта няма да върне профилната структура изцяло към държавното планиране. Тя по-скоро ще бъде рамка за това да не се откриват повече центрове на висше образование, да не полагат излишни усилия висшите училища за откриването на нови специалности за нови професионални направления. Тази карта ще им даде сигнал да не го правят. Тя ще бъде основание за Националната агенция за оценяване и акредитация въобще да не разглежда проекти".

Очаква се на днешното заседание да бъде въведена и минимална заплата за младите университетски преподаватели.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Предложението е глупаво. Като всеки бизнес и образованието носи възможност за печалба, но крие и риск от загуби. Всеки, който може да покрие критериите следва да има възможност да упражнява дейността. Конкуренцията трябва да отсява сеното от плявата, а не някакъв си министър. Работодателите могат да дадат условен рейтинг на учебните заведения, предпочитайки абсолвентите от едни, пред други. Живеем в условията на капитализъм. Вие го искахте. Вмешателството в бизнеса е недопустимо. Можете само да задавате критерии.

13.02.2020 12:14:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.