• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

БСП иска до 1-ви август нова здравна карта и план за стабилизиране на областните и общинските болници

БСП иска до 1-ви август нова здравна карта и план за стабилизиране на областните и общинските болници

/КРОСС/ Доц. Георги Йорданов: Прави се опит броят на болничните легла да се превърне в основен критерий за финансиране

„Прави се опит броят на болничните легла да се превърне в основен критерии за финансиране“. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България” доц. Георги Йорданов. Той добави, че  различни специалисти казват, че болничните легла в България са твърде много и че това е основната причина за недостига на средства в здравеопазването. Йорданов обясни, че в Австрия и Германия болничните легла са повече. „Броят на легла за долекуване и рехабилитация у нас е пренебрежимо малък и не може леглата за активно лечение да компенсират този недостатък. Легла има много, но те са в големите градове”, заяви народният представител. Той обяви, че в Ямбол и Пазарджик няма нито едно легло за дейности по урология, в област Сливен има едно легло за съдова хирургия, Силистра-  нито едно легло за дейности по ортопедия и травматология.

„С втория вариант на националната здравна карта вървим по вече извървяния път, по който имаше проблеми. Решението е електронното здравеопазване. Всеки здравен министър на ГЕРБ обещава да въведе такова, казва, но не прави нищо”, коментира Георги Йорданов. Той добави ,че в нея е записано, че съотношението лекар-сестра трябва да е 1 към 1, а  европейските критерии са две сестри на един лекар и се гони 4 към 1. Народният представител бе категоричен, че тази здравна карта не изпълнява основната си цел – да представи потребностите от достъпна и качествена медицинска помощ за всички български граждани независимо от тяхното местоживеене. „Затова искаме в срок до 1-ви август министърът на здравеопазването да представи коригиран вариант на новата здравна карта, като отчете всички мнения и предложения и на нейната база да представи план за стабилизиране на изпадналите в критично състояние областни и общински болници”, обясни доц. Георги Йорданов. 

Проф. Георги Михайлов: Новият модел на здравеопазване трябва възможно най-скоро да се подложи на професионално обсъждане

„Новият модел на здравеопазване трябва възможно най-скоро да се подложи на професионално обсъждане”. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП за България проф. Георги Михайлов. Той припомни, че още на първото обсъждане в комисия нито една професионална общност  не е подкрепила представения тогава проект на здравна карта. По думите му проблемът е бил поставен погрешно - за броя леглата, след като НЗОК плаща за извършена дейност, а не на легло. „При преформирането на здравната карта не беше отговорено на един важен въпрос – какви са потребностите в отделните региони на страната”, обясни той.

„Опасността здравната карта да се превърне във възможност за намаляване на финансиране на здравната система е много голяма. Това създаде у нас впечатлението, че е необходим консенсус по документи, които касаят генерално българското здравеопазване”, заяви народният представител.  Той подчерта, че през последните месеци са приети редица документи с противоречив отзвук - документ за финансово управление на болниците; методиката за сключване на договори на лечебните заведения; методиката за оздравяване на общинските болници; въпросите за разхода на медикаменти и контрола на лъчетереапията.

Той бе категоричен, че сегашният модел на финансиране е изчерпан и се нуждаем от нов. „Получаваме обаче само обещания за поява както и за здравната карта без да има предварително обсъждане. Ако ще се представи нов модел на здравно осигуряване, няма никакво време за новата бюджетна година да бъде изпълнен и наложен. Така и новият модел ще се провали”, завърши народният представител.

Проф. Анелия Клисарова: Трябва да премахнем диспропорциите в здравеопазването

„Всички говорехме легла, но нека обърнем внимание на високо специализираните дейности, или на високо технологичните медицински услуги, които са неправилно разпределени, наистина са в определени региони само и достъпът до тях е затруднен от българските граждани. Ние трябва да се преборим да премахнем тази диспропорция“, заяви народният представител от левицата проф. Анелия Клисарова. Тя призова, за да няма хаос в системата, да се правят икономии и да удовлетворява нуждите на гражданите, да не разрушаваме нашето държавно и общинско здравеопазване. Проф. Клисарова представи коригиран вариант на новата здравна карта и план за стабилизиране на общинските и областните болници.

Д-р Илиян Тимчев: Съкращаването на още легла ще доведе до непредвидими последствия

„Стара здравна карта падна в съда, обаче бяха съкратени легла. Новата също предлага ново съкращение. Това ще доведе до непредвидими последствия“, заяви д-р Илиян Тимчев. По думите му, ако министърът на здравеопазването обаче стои зад своя документ, защо твърди, че началото на следващата година ще представи нова здравна карта. „Тя се забави толкова много, че това, че се приема сега в средата на годината, я прави безполезна. Начинът, по който е била приета също беше под съмнение“, заключи д-р Илиян Тимчев. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.