• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Напрежение в Каталуня! Студенти окупираха университет, Мадрид планира да изземе контрола над полицията

Напрежение в Каталуня! Студенти окупираха университет, Мадрид планира да изземе контрола над полицията

/КРОСС/ Испанското правителство планира да постави цялата полиция на Каталуня под контрола на Мадрид, за да се противопостави на насрочения за първи октомври местен референдум за независимост, съобщава "Би Би Си", цитирана от "Фокус". В допълнение още хиляди служетели на реда са командировани в областта.

Според правителството, действието е с цел по-добра координация между местни и националните полицейски органи, които да спрат провеждането на планирания за 1 октомври референдум за независимост на автономната област.

Каталунските власти определиха това като неприемлива намеса в делата на автономната област.

„Ние отхвърляме опита на държавата да се меси в работата на полицията в Каталуня", категоричен е регионалният вътрешен министър Джоакин Форн.

Началникът на каталунската полиция Джосеп Йуис Траперо пък директно заяви, че няма да приеме заповеди от правителството в Мадрид. В официално съобщение се казва „началникът на каталунската полиция съобщи, че не смята да приема сътрудничество с правителствените представители. Затова бързаме да успокоим гражданите, че шефът на полицията няма да предаде функциите си".

Междувременно няколкостотин студенти окупираха сградата на университета в Барселона, протестирайки срещу усилията на испанското правителство да спре референдума.

„Показваме, че като студенти имаме важна роля и че засега отстояваме позицията си", каза за каталунската обществена телевизия техният говорител Хорхе Вивес.

Испанският Конституционен съд постанови да се спре планирания за 1 октомври референдум, докато се прецени законността му. Премиерът на страната Марио Рахой пък прикани сепаратистите в Каталуня признаят, че референдумът за независимост „не може да се състои" заради мерките на правителството срещу организирането на гласуването.

Тази седмица Мадрид започна голяма полицейска операция срещу агитацията за референдума. Срещу 24-ма организатори на вота бяха издадени присъди от Конституционния съд да плащат глоби между 6 хиляди и 12 хиляди евро на ден „докато се съобразят с решенията на правосъдието".

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.