• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

"Вашингтон пост": ОАЕ стоят зад хакерските атаки срещу Катар

"Вашингтон пост": ОАЕ стоят зад хакерските атаки срещу Катар

/КРОСС/ Обединените арабски емирства са ръководили хакерското нападение срещу катарски правителствен информационен сайт през май, твърди вестник "Вашингтон пост", цитиран от световните агенции.

В резултат на кибератаката бяха публикувани фалшиви изявления от името на емира на Катар, които доведоха до острата криза между малкото, но богато и влиятелно емирство и негови съседи от района на Персийския залив. Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани бе цитиран да казва на сайта на катарската официална информационна агенция, че Иран е ислямска сила, и да хвали палестинското движение Хамас.

Агенцията бързо обяви, че е станала жертва на хакерска атака, и премахна тази публикация от сайта си.

"Вашингтон пост" пише, че високопоставени представители на Обединените арабски емирства са обсъдили кибернападението на 23 май - ден преди то да стане факт.

Посолството на ОАЕ отхвърли информацията на американския ежедневник като фалшива и подчерта, че страната не е имала никаква роля в предполагаемата хакерска атака.

На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар и му наложиха икономически санкции, обвинявайки го в подкрепа за тероризма и сближаване с Иран. Малкото, но богато и влиятелно емирство отхвърли тези обвинения.

Продължаващата криза заплашва да усложни борбата на оглавяваната от Съединените щати коалиция срещу групировката "Ислямска държава", тъй като и петте замесени страни са съюзници на САЩ и са част от тази коалиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Американският президент Доналд Тръмп застана твърдо на страната на Саудитска Арабия и ОАЕ в конфликта им с Катар, въпреки че в емирството се намира най-голямата военна база на САЩ в Близкия изток.

Министърът на външните работи на Обединените арабски емирства Ануар Гаргаш призова за международен мониторинг над Катар, предаде Ройтерс.

Натискът върху емирството върши работа, се казва в реч, която Гаргаш ще произнесе в Лондон днес. Той обаче предупреждава, че това ще е дълъг процес.

"Трябва да сме сигурни, че Катар, страна с 300 милиарда долара резерви, вече няма да е официален или неофициален спонсор на джихадистки и терористични каузи", подчертава Гаргаш.

Речта не съдържа подробности за предлагания мониторинг.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.