• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

13 условия за Катар

13 условия за Катар

/КРОСС/ Саудитска Арабия и другите арабски страни искат Катар да закрие "Ал Джазира", да прекъсне дипломатическите отношения с Иран и да затвори турската база, предава "Епицентър".

Исканията се съдържат в цял списък, който е бил предаден от Кувейт, на богатото емирство в Персийския залива, което съседите му изолират от началото на този месец.

Според документа Катар има 10 дни да изпълни всички искания. Съгласно списъка Доха следва незабавно да затвори турската военна база в Катар и да прекрати военното сътрудничество с членката на НАТО. От Катар изискват и неуточнена сума като "обезщетение".

Ето исканията:

1. Прекъсване на дипломатическите връзки с Иран и затваряне на дипломатическите мисии в страната. Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция да бъде прогонен от Катар и да се прекъснат всички съвместни военни операции с Иран. Ще бъдат позволени само търговски отношения с Иран, които спазват американските и международни санкции.

2. Прекъсване на всички връзки с организации, определяни като терористични, по-специално с Мюсюлмански братя, Ислямска държава, Ал Кайда и ливанската Хизбула. Тези организации трябва да бъдат обявени официално за терористични групи.

3. Затваряне на Ал Джазира и клоновете ѝ.

4. Затваряне на новинарските агенции, финансирани пряко или непряко от Катар, включително Араби21, Расд, Ал Араби ал Джадид и "Мидъл ийст ай".

5. Незабавно да сложи край на сегашното турско военно присъствие в Катар и да прекрати всякакво военно сътрудничество с Турция на катарска територия.


6. Да прекъсне всички средства за финансиране на индивиди, групи или организации, определени като терористични от Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Бахрейн, САЩ и други страни.

7. Да предаде "терористични фигури" и лица, издирвани от Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн, на родните им страни. Да замрази активите им, да осигури всякаква искана информация за местонахождението, придвижването и финансите им.

8. Да сложи край на намесата във вътрешните работи на суверенни страни. Да спре да дава гражданство на издирвани граждани на Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн. Да отнеме вече дадено катарско гражданство в случаите, когато подобно гражданство нарушава законите на тези страни.

9. Да прекрати всички контакти с политическата опозиция в Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн. Да предаде всички документи, показващи предишните контакти на Катар с тези групи и катарската подкрепа.

10. Да плати репарации и компенсации за загубите на човешки живот и други финансови загуби, причинени от политиката на Катар през последните години. Сумата ще бъде определена съвместно с Катар.

11. Да се обедини с други арабски страни и страни от Персийския залив във военен, политически, социален и икономически план в съответствие със споразумение, постигнато през 2014 г. със Саудитска Арабия.

12. Да приеме всички искания до 10 дни от предаването им, иначе списъкът става невалиден.

13. След като се съгласи с исканията, да приеме през първата година да се извършват проверки всеки месец, един път на тримесечие през втората. През следващите 10 години спазването на тези уговорки от Катар ще бъде наблюдавано всяка година.

По-рано този месец Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекратиха връзките си с Катар заради обвинения, че подкрепя тероризма. САЩ ги призоваваха да излязат със списък с искания. Кувейт помага в посредничеството, отбелязва Асошиейтед прес.

Анкара реагира: Предизвикват враждебност между турци и араби! Има стремежи да се провокира враждебност между турци и араби, заяви вчера говорителят на турския президент, цитиран от турската частна телевизия НТВ. Той предупреди, че хората не бива да се подвеждат в тази посока.

Ибрахим Калън, говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган, каза това преди на Катар да бъде връчен списъкът на Саудитска Арабия и съюзниците й. Той отговори на критиките, отправяни към Турция заради създаването на военна база в Катар.

"С критиките по отношение на базата се полагат усилия за създаване на враждебност между турци и араби. Не бива да се влиза в тази игра", подчерта Калън.

Той съобщи, че знае за списъка, в който "ще има конкретни искания и неща, които Катар да направи".

"Ние, разбира се, ще следим (ситуацията)", увери говорителят на турския президент.

Разполагане на турски войски в Катар предвижда закон който парламентът в Турция гласува малко след началото на дипломатическата криза в Персийския залив.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пратките от Русия по въздушната поща може да се повишат.

23.06.2017 21:00:43

Анонимен

целувайте ги пак американците ,всички бели по света стават заради тях,честито на турция

23.06.2017 14:37:47

Анонимен

Саудитска Арабия иска да играе ролята на американците в арабския свят. Говори се за "арабско НАТО", начело със саудитите. И след тези милиардни сделки за оръжие нищо чудно да стане. Не знам само как ще реагира Израел на мераците им.

23.06.2017 11:12:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.