• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Слънчевата система с плодове ще показват учени на панаира на науката в НДК

Слънчевата система с плодове ще показват учени на панаира на науката в НДК

/КРОСС/ "Вкусен макет на Слънчевата система", наблюдение на Слънцето с телескоп при ясно време - това са част от предложенията на учените от катедра "Астрономия" на СУ "Св. Климент Охридски", които ще участват със свой щанд днес и утре (на 13 и 14 април) в Пролетния фестивал на науката в НДК.

В ефира на Дарик ръководителят на катедра "Астрономия" и на Астрономическата обсерватория към Алма Матер доц. Евгени Овчаров каза: "Интересът към астрономията винаги е бил много голям, особено при децата. Въпросът е ние професионалните астрономи да не се крием, а да излизаме пред хората и да разказваме за нещата, с които се занимаваме".Заради дъжда пролетният фестивал на науката ще се състои вътре в НДК, вместо на открито. "Това е инициатива на млади хода от сдружение "Апетити за образование чрез практика", които направиха няколко подобни събития през миналата година, доста успешни, успяват да съберат много хора от науката и не само. Събота и неделя ще бъде в НДК в Зала 3. За съжаление, заради лошото време няма да бъде отвън. Там ще участваме с екипа на катедра "Астрономия" с интересни демонстрации, вкусен макет на слънчевата система. Засега няма да ги ядем планетите, но идеята е да покажем по интересен и атрактивен начин мащабите на Слънчевата система", обясни доц. Овчаров.

"Много хора бъркат и смятат, че Марс е голям колкото Земята, а всъщност е доста по-малка планета. Трудно си представят размерите на Юпитер, Сатурн или Слънцето. Но ако смалим пропорционално всички размери на тези планети и на Слънцето, можем да ги сравним с някои познати плодове и зеленчуци например. За слънцето не взимаме никакъв плод, защото ако го сравним с такъв, планетите ще бъдат невидими. Така че ако слънцето е с размери с диаметър два-три метра, тогава Юпитер и Сатурн ще бъдат колкото пъпеш и диня или зелка. Земята ще е колкото джанка и чери доматче, Меркурий - колкото малък фъстък", разказа за интересната идея ръководителят на катедра "Астрономия".
Следващата събота катедрата ще отвори вратите на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина за посетители с програма от 16 до 22 часа, съобщи още астрофизикът.
През юли се планира да започне дълго чаканият ремонт на най-старата обсерватория в България. Доц. Овчаров се надява обновената Обсерватория да отвори врати през септември, когато времето е много подходящо за наблюдение: "Това е най-старата астрономическа обсерватория в България въобще най-старата научна инфраструктура в България и първите сгради на СУ са две от сградите на обсерваторията, които са напълно запазени".

На 20 април е денят на отворените врати на Физическия факултет от 16 до 22 ч. Ще бъдат представени истински метеорити от различен тип - каменни, железни. Предвидени са демонстрации на метеорологична апаратура и др. Подобна програма ще има и на 11 май в същия часови диапазон, тогава е пролетният Световен ден на астрономията", каза още доц. Евгени Овчаров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.