• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

40 000 души пазят папата в Полша

40 000 души пазят папата в Полша

/КРОСС/Полша мобилизира повече от 40 000 души, за да охранява папа Франциск и стотиците хиляди млади поклонници, които ще участват в Световните дни на католическата младеж от 26 до 31 юли в Краков. Властите полагат всички усилия, за да внесат успокоение - от една страна, заявяват те, няма данни за подготвян атентат, а от друга - всичко е предвидено за предотвратяването му. Ала след стрелбата в Мюнхен, атентата в Ница и нападенията в Брюксел и Париж всяко голямо струпване на хора крие потенциален риск.

Освен това главата на римокатолическата църква е потенциална мишена за фанатизирани ислямски екстремисти. Атентатът на площад "Свети Петър" в Рим преди 35 г., извършен от турчина Али Агджа срещу Йоан Павел II, показа, че и папите са изложени на същия риск като политическите водачи. Варшава не желае да поема рискове. 7500 полицаи ще патрулират по улиците, 9000 пожарникари, 800 членове на службата за охрана на правителството и 11 000 граничари са на бойна нога, за да гарантират сигурността.

Временно е възстановен контролът по границите, който бе премахнат, след като Полша стана част от шенгенското пространство. Трансграничният трафик с Украйна и руския анклав Калининград е преустановен. Под контрола на пожарникарите са поставени всички индустриални обекти, а също летището на Краков, където ще пристигне и от което ще си тръгне папата, гарите и автобусните спирки, през които ще минат поклонниците.

Полското правителство не разкрива колко ще струват засилените мерки за сигурност за Дните на католическата младеж, но в бюджета за 2016 г., гласуван през септември 2015-а, е предвиден резерв за тази цел в размер от близо 23 милиона евро.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.