• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Съдят журналист, че предизвикал паника с репортажа си

Съдят журналист, че предизвикал паника с репортажа си

/КРОСС/Казанлъшката прокуратура повдига обвинение на журналиста от Пресс тв Георги Манев. Утре, 3 април, Манев ще бъде привлечен като обвиняем от прокурор Кръстин Кацаров.

Временно изпълняващия, до предстоящия скоро конкурс, длъжността на районен прокурор на Казанлък Кацаров обвинява журналиста за „всяване на паника" с репортаж за наводнение в града. Манев е привлечен като обвиняем по чл.326 от Наказателния кодекс, който гласи, че „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода". Наказание до две години застрашава журналиста.

Репортажът на Манев показва как няколко фирми на територията на бившата фабрика „Първи май", районът на „Кауфланд", входът на военното поделение и улиците „Вожели" и „Стара планина" бяха залети от придошлата водата на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора. Местни фирми признаха, че търпят щети за хиляди левове, затвориха за два дни цеховете си, за да отводнят и почистят. Пожарната изпомпваше входа на военното поделение.

Два дни след бедствието се оказва, че прокурор Кръстин Кацаров се е самосезирал как някой „всява паника" и образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, защото „имало общественоопасен резултат", след хода на досъдебното производство, Кацаров вече е намерил виновника и това е Георги Манев. Това призна сам прокурорът в телефонен разговор по друг повод с друг журналист.

Самосезирането на Кацаров по странен начин съвпада с времето и деня, когато прокурорът имал среща кмета Стоянова и председателя на Об съвет Златанов. Галина Стоянова категорично отрече да е упражнявала натиск или влияние върху прокуратурата.

"Беше ми смешно мои близки да ми се обаждат. В един момент усетих, че наистина става паника. Обадих се на кметицата, която ми обясни, че няма повод за паника", казва Кацаров.

"Не приемам внушенията, че имам отношение към темата. Единственото, което казах на прокурора, е, че няма скъсана дига в Казанлък. Не отговарям за неговите действия", обясни кметът на града Галина Стоянова в телефонен разговор за Нова тв и не пожела да отговори дали репортажът наистина е всявал паника сред хората.

Разбира се, на случаен принцип при разпределението на сигналите, при Кацаров се озовал и друг сигнал против МГ „Вис виталис", подаден от Галина Стоянова. Според прокурора този сигнал „обобщавал в общи линии изострените отношения между Пресс тв и Общината". Незабавно прокурор Кацаров образувал проверка по заявлението на кмета и дал указания на полицаите да призоват изп.директрор на МГ „Вис виталис" Славка Самарска, за да подпише полицейски протокол за предупреждение, че медиите, които управлява няма да критикуват Общината. Самарска не подписа, обяснява случая presstv.bg.

Пред Нова телевизия тази сутрин журналистът Георги Манев заяви: "Ние сме показали фактите - истина, която видяха стотици казанлъчени. Не знам кое точно от материал ми предизвиква паника. Приемам цялото обвинение не персонално към мен, а към цялата журналистическа гилдия у нас, защото ако бъде допуснато такова обвинение, ще бъде ударен много звучен шамар на свободата на словото".

"Вярвам, че здравият разум ще ни помогнат да се справим с тази ситуация", коаза журналистът.

Делото за разследването на дейността на казанлъшкия журналист Георги Манев се поема от Окръжната прокуратура. До края на деня ще стане ясно и кой ще работи по него, съобщи Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора. По думите му разследването ще бъде възложено на следовател от Окръжен следствен отдел.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Така е в полицейската държанва.Местни велможи-феодали се разпореждат и с независимата-зависима прокуратура и следствие... И Борисов ти ще издигаш това недоразумение за кмет 2-ри мандат!!! Срам ме е,че живея в този герберски град!!!

02.04.2015 10:51:22

Мария

Каква очаквате от полицейската шайка ГЕРБ!Така е в Казанлък,тази смешна кметица много си е повярвала... Борисов,къде си??? Това ли недоразумение ще издигаш за 2-ри мандат!!!??? Прибери си "калинката"! Зависимата-"Независима" прокуратура в България! Срам ме е,че живея в този град!

02.04.2015 10:45:04

Анонимен

Така е при "демокрацията" - виновен е приносителят на новината, а не безхаберното общинско ръководство. Явно хората трябва да си мълчат, за да не се смущава хатъра на властващите.

02.04.2015 10:14:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.