• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Ч. Казак: Властите трябва да комуникират помежду си

Ч. Казак: Властите трябва да комуникират помежду си

/КРОСС/ Водещ: Четин Казак, съпредседател на Движението за права и свободи. Движим се в тази посока на новините, които твърдяха, че има проведени вече диалози с БСП, между Движението за права и свободи и БСП, до какъв извод стигнахте, г-н Казак?
Четин Казак: Действително, както стана известно и от медиите, вчера в Народното събрание се проведоха първоначални консултации между БСП и Движението за права и свободи по покана и по инициатива на колегите от БСП за обсъждане на евентуални теми за евентуален бъдещ, внасянето на евентуален бъдещ вот на недоверие към правителството. Както стана ясно, тогава бяха обсъдени няколко теми, една от които здравеопазване, другата е свързана с проблемите с демографската политика, проблемите със сектор сигурност и борбата срещу престъпността и също така беше обсъден въпросът за внасяне на вот на недоверие по темата цялостна политика на сегашното управление. Останахме на позиции, че ще обсъдим внимателно всяка една от тези теми, аргументите за и против, дали сега е точно моментът и в нашите колективни формати, политически и парламентарни органи, и в началото на идната седмица отново ще се съберем,за да решим дали и по каква тема да бъде иницииран подобен вот на недоверие.

Водещ: Т.е. удължавате времето за мислене за изборна тема, г-н Казак.
Четин Казак: Да, трябва да се консултират темите, трябва да се намери най-адекватната тема, която да отразява най-изострената чувствителност и най-наболелите теми в българското общество и дефицитите на това управление в тази област.

Водещ: Нямаше ли нещо написано, някакви мотиви досега не бяха ли изработени?
Четин Казак: Мотиви писмени нямаше, но ние споделихме, колегите от БСП също споделиха по всяка една от тези теми аргументи, сериозни аргументи, които биха обосновали внасянето на един евентуален вот на недоверие. Но все пак знаете, че вотът на недоверие е един от най-сериозните парламентарни инструменти за реакция от страна на опозицията и за противодействие срещу действията на управляващите. Така че от тази гледна точка към този инструмент трябва да се подхожда отговорно, той трябва да бъде употребен само тогава, когато наистина има сериозни основания да бъде включен в действие.

Водещ: Искаме да чуем вашето мнение за последното заседание на Висшия съдебен съвет и посещението там на неканения министър-председател, за последицата от това явление. Разбира се, за възможното разрешаване на положението, в което изпадна самият ВСС, който е публично, да кажем, злепоставен.
Четин Казак: Да, за съжаление скандалите, свързани със съдебната система, започнаха да стават все по-чести. Аз не бих искал обаче да се драматизира една подобна ситуация. Така или иначе властите трябва да комуникират помежду си, не може да се очаква и да се изисква да има пълна изолация и непропускливост между отделните власти. Напротив, трябва да има комуникация, трябва да има, ако щете, взаимен демократичен контрол между властите и това е предвидено и в нашето законодателство, и в нашата Конституция. Естествено обаче трябва да се ограничат всякакви възможности за неправомерни давления, за неправомерно влияние от една власт спрямо друга, особено тогава, когато се касае за упражняването на съответните властнически правомощия, които са предвидени в Конституцията за всяка една от тези власти. Така че когато възникнат подобни казуси, наистина трябва да се прецени доколко и до каква степен има опит за такова неправомерно влияние или доколко се дължи на една нормална комуникация, която цели именно да подобри взаимодействието между тези власти.

Водещ: И как мислите да разрешите този морален проблем? Доколко се касае?
Четин Казак: Ами вижте, до момента, в който ние нямаме ясни доказателства за неправомерно оказване на неправомерен натиск върху взимане на властнически решения, не би трябвало според мен да се истеризира какъвто и да е казус от подобен род. Но все пак трябва да се проучат конкретно фактите, трябва да се намерят сериозни аргументи в посока дали има или няма такъв натиск. Към момента по-скоро ми се струва, че се търсят поводи и се използва всеки повод, за да се нагнети допълнително напрежение между и без това обтегнатите отношения между изпълнителната и съдебната власт. Знаете, че и взаимните критики, взаимните обвинения вече станаха почти ежедневие. Вътре във ВСС има сериозно разделение и ми се струва, че в тази обстановка трябва да има повече разум и повече чуваемост и повече желание за диалог, отколкото желание за конфронтация.

Водещ: Ясно доказателство. В какъв смисъл вие може да си набавите? Какъв да бъде способът да си добавите тези доказателства?
Четин Казак: Ами всякакви способи, знаете ги способите за доказателства. Трябва да има ясни и категорични доказателства, че някой се опитва да влияе върху някой по неправомерен начин.

Водещ: А самата сцена не е ли достатъчна?
Четин Казак: Моля?

Водещ: Това, което изобразиха камерите, не е ли достатъчно?
Четин Казак: Вижте, пак повтарям, когато има проблем, нормално е да има комуникация между властите с цел да се изясни картината. В противен случай обществото ще остане изправено единствено пред разнопосочните тези на всяка една от тези власти. И за да се реши даден проблем, за да се реши даден конфликт, най-нормалното е да има комуникация и опит да се изяснят позициите.

Водещ: Може ли да дадете мнение по една от новините тези дни. Става дума за отстраняването на вицеадмирал Румен Николов. Тъй като неговите правомощия са били прекратени от военния министър Николай Ненчев. Имате ли коментар върху тази новина?
Четин Казак: Не, не бих могъл да коментирам, не съм запознат в детайли с този казус. Аз мисля, че всеки министър в това правителство трябва да носи пълна отговорност за неговите решения, неговите стъпки и трябва да преценява своите действия с оглед на факта, че има и обществен, и парламентарен контрол върху неговите действия. Така че най-добре е министърът да даде обяснения за своите действия.

Водещ: Какво мислите за консултациите, проведени между г-н Местан и г-н Кънев?
Четин Казак: Аз мисля, че двамата визирани от вас политици те трябва да дадат ясно и категорично обяснение за своите действия, за темите на своите срещи. За нас като Движение за права и свободи този казус вече е приключил. Ние продължаваме своя път напред. Знаете, че ние като временно ръководство на Движението за права и свободи сме натоварени с мисията в рамките на тези три месеца, които остават до редовната ни национална конференция, да направим така, че цялостната партийна структура да извърви своя нормален път през местни събрания на общински областни конференции до нашата национална конференция, на която да се избере новото легитимно ръководство на партията, което да продължи пътя на партията в унисон с нейните традиции, с нейния устав, с нейната идеология и пътя, който е избрала още преди 26 години. Така че сътресения винаги е имало през годините в партията. Това не е първият случай. Винаги сме ги преодолявали и ще ги преодолеем и този. Ние сме вече на път да го сторим.

 

Четин Казак, съпредседател на ДПС

БНР, Неделя 150"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.