• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

80 години от рождението на Вили Казасян

80 години от рождението на Вили Казасян

/КРОСС/Днес се навършват 80 години от рождението на Маестро Казасян - един от най-добрите джаз музиканти, автор на детски песни и филмова музика.

Има музиканти, които оставят важна следа в историята. Един от тях, за когото винаги ще си спомняме с най-топли чувства, е Вили Казасян. Той не само допринесе изключително много за развитието на българската музика, но притежаваше и невероятно чувство за хумор и харизма, спомня си за музиканта БНР. 

Вили Казасян завършва висшето си образование във ВМЕИ, но джаз музиката заема по-важно място в живота му и определя неговия път до края. Безкрайно много са изявите му в тази насока - композитор, аранжьор, най-известните български фестивали и музикални конкурси са свързани с неговото име.

Вили Казасян пише детски песни, музика към филми, театрални спектакли, телевизионни и радио-мюзикъли. Дебютните му изяви започват през 50-те години като пианист в „Джаза на младите". Най-голямата му любов във времето се оказва Биг бендът на радиото и неговата неразривна връзка с него продължава дълги години. 

„40 години съм в Радиото. Горе-долу по същото време е създаден и Биг бендът. Няколко поколения преминаха през този оркестър. Почти не познавам утвърдени музиканти, особено от близкото минало, които да не са свирили там. Това е една невероятна школа за всички, които искат да станат професионалисти. Мисля, че за да стане човек пълноценен инструменталист в бенда, трябва да има поне две години стаж в него. Така се адаптира, вписва се в състава. Имам чувството, че животът ми е минал в БНР. Ако не бях тук толкова време, мисля че нямаше как да изпитам удоволствието и от свободната практика. Опитът, който придобих за този период в медията, не може да се замени с нищо. Един биг бенд не може да свири всичко. Той може да се развива само със сериозна, джазова музика. Истината е, че такъв състав у нас не може да си позволи лукса да свири само в този жанр, защото са малко възможностите за изява. Така че е естествено той да изпълнява и други функции. Биг бендът стои стабилно в една много сериозна институция като тази, която има възможност да излъчва и продуцира." - разказва незабравимият музикант пред Националното радио през 2000 г.

След приключване на активната си дейност с бенда на Радиото, диригентът създава свой „Вили Казасян Бенд" през 1998 г.

Маестро Казасян си отиде на 74-годишна възраст. 

Дъщеря на големия музикант, Хилда Казасян тръгва по стъпките на баща си. Но, както певицата споделя, на него му е трябвало доста време, за да се убеди, че тя има необходимите качества за сцена. 

„Аз не го помня, а съществувам и до ден-днешен с него, с атмосферата, която той успя да предаде и на мен, а именно цялото това приятно и уютно усещане за музиката, във всичките й нюанси и красота. Научи ме на друг поглед към света и мисля, че всички, които имаме това различно светоусещане, сме много по-щастливи. Безкрайно съм благодарна за всичко, на което баща ми ме е научил. Затова не ме изпълват спомените, а знанията от него, които са непреходни. Толкова силно желание за живот, за музика притежаваше само той. Не съм ги срещала в друг човек до момента", казва Хилда. 

През 2005 г. БНР проявява своето уважение към Вили Казасян, като го награждава с най-високото си отличие „Сирак Скитник" за цялостен принос към националната медия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.