• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Престоят в космоса променил имунната система на астронавта Скот Кели

Престоят в космоса променил имунната система на астронавта Скот Кели

/КРОСС/Едногодишният престой в космоса на Скот Кели е активирал прекомерно имунната му система и е променил дейността на някои от гените му в сравнение с брата му близнак, който остана на Земята, съобщи Асошиейтед прес.

Учените не могат да кажат дали промените са за добро или лошо. Резултатите от уникалното изследване обаче повдигат нови въпроси с оглед на изпращането на хора до Марс. Изследването на братята близнаци даде на специалистите възможност да проследят как се променя човешката биология, кои гени се включват и изключват в космоса различно в сравнение със Земята.
Една от установените промени е, че имунната система на Скот Кели е била свръхактивирана. "Сякаш тялото реагира на тази чужда среда по начин, както ако в него има загадъчен организъм", каза генетикът Кристофър Мейсън от екипа. Лекарите търсят същите признаци и у други астронавти. Откакто започна изследването на космоса, НАСА следи за ефекта му върху здравето на астронавтите, например загуба на костна маса, заради която са предвидени упражнения. Обикновено престоят в безтегловност е до шест месеца. Скот Кели обаче остана на Международната космическа станция рекордните за САЩ 340 дена.
"Никога не съм се чувствал съвсем нормално в космоса", призна пред Асошиейтед прес Скот Кели, който е вече пенсионер. Той даде за пример обичайните проблеми със задържане на течности, главоболие, трудно концентриране и лошо храносмилане.

Паралелното изследване с брат му близнак Марк Кели, който също е бивш астронавт, обаче дава нов поглед на молекулярно ниво.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.