• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Теменужка Петкова: Няма заплаха за интерконектора с Гърция

Теменужка Петкова: Няма заплаха за интерконектора с Гърция

/КРОСС/Заедно със синдикатите и работодателите обсъдихме възможността в Закона за енергетиката да бъде предложен текст, съгласно който КЕВР да формира цена "Задължение към обществото". Това заяви днес енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

Петкова поясни, че този текст ще бъде внесен в НС и депутатите ще преценят дали законовата промяна ще стане факт или не. Втората тема, която дискутирали, е Наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията, която произвежда енергия от възобновяеми източници. Министърът обясни, че е обсъдена темата какъв трябва да бъде прагът, след който предприятията, които са енергоемки, могат да ползват тази помощ. "Предложението, което получихме, е прагът за облекчения на индустрията да започне от 10 гигават часа годишно потребление", заяви Петкова и добави, че предложеният вариант няма да наруши финансовите параметри, предложени от КЕВР. Тя каза, че наредбата час по-скоро да бъде изпратена в ЕК за нотификация.

"В сектор Енергетика имаше недостатък от съмнения относно числеността на хората, които работят в нея. На този етап реформата стартира от анализа на административните разходи и по-конкретно разходите за външни услуги. Предприемат се мерки и действия във връзка със стабилизирането на сектора", заяви енергийният министър.

Тя остана лаконична относно това дали се очаква повишение на цената на тока, като заяви, че компетентността по отношение на цената на тока е изцяло на КЕВР.

Работи се във връзка с подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждането на интерконектора Гърция-България. Това е проект от общ интерес в рамките на ЕС. Не виждам индикатори, които да поставят под заплаха изграждането на този интерконектор", коментира още Теменужка Петкова.

Васил Велев, председател на АИКБ, заяви, че всяка сряда вече ще заседава обществен съвет по реформите в енергетиката, който вече бил факт. "На база на вече постигнатите договорености, които се оформят като проектозакони за изменение и допълнения на закони, постъпващи в КЕВР като резултати от финансови проверки, има възможност цената за ел. енергия да не бъде увеличена", убеден е Велев. Той смята, че е необходимо да бъдат спрени митовете, които се разпространяват в обществото, че задълженията на обществото, плащани от бита, са 50 лв. и цената за индустрията ще се увеличи с 1-2%.

"Постигнахме и договореността по наредбата, която е разработена в пълно съответствие с предложенията за корекции и с насоките на ЕК, разходите за нейното функциониране са включени в общата сметка и спират загубите на НЕК, при спазване на наредбата от всички, които имат допуск до нея - НЕК няма да продължи да генерира загуби, резултатът ще бъде нулиран. Всички тези резерви в обозримо бъдеще, ако бъдат реализирани, ще може не само да се задържи цената, а да се акумулира инвестиционен ресурс в държавните дружества", добави той.

От своя страна Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", бе категоричен, че процесът по пренаместване на параметрите на енергийната система ще продължава да се следи от синдикатите.

"С очертаващата се нова роля на КЕВР, да припомним, че с последните законови промени се повиши степента на независимостта й. Твърди се, че КЕВР ще бъде напълно независима. Досега правомощията и бяха в голяма степен регистрационни. Със сега предлаганите промени КЕВР ще добие възможността да провежда политика по същество, тъй като ще определя размера на едни или други такси", посочи Манолов. Той обаче изтъкна опасението си, че бъдейки чак толкова независима, колкото е в момента, е възможно да се случват неща, които няма да са изцяло в хармония с обществения интерес.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.