• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Над 69% от фирмите нямат елементарни познания за киберрисковете

Над 69% от фирмите нямат елементарни познания за киберрисковете

/КРОСС/ Европейската комисия предвижда създаването на агенция за киберсигурност. Това заяви зам.-министърът на транспорта Димитър Геновски на конференция за киберсигурността. Ще бъде въведена и нова схема за сертифициране в ЕС, която да гарантира, че продуктите в съюза са безопасни за потребителите, допълни Геновски.

Над 51% от хората не знаят и не са запознати със заплахите, които биха могли да бъдат срещнати в информационното пространство, а над 69% от фирмите нямат елементарни познания за киберриска, на който са изложени. През 2017 г. интернет потребителите са над 50 процента от населението на света, а устройствата, които са свързани в интернет, са над 8 милиарда.

"При тези темпове на нарастване на обектите на атака, киберпрестъпността се превръща в най-голямата заплаха, която може да причини сериозни икономически щети", посочи председателят на Държавна агенция "Електронно управление" /ДАЕУ/ Атанас Темелков на международната конференция "Предизвикателства в киберсигурността" (Cybersecurity Challeges Conference).

Затова, според Темелков, киберсигурността става все по-важен въпрос както със специфично икономическо значение, така и с политическо и геополитическо измерение. Председателят на ДАЕУ смята, че когато се говори за цифров пазар Европа трябва да функционира като единно киберпространство.

Димитър Темелков заяви, че двете най-важни законодателни инициативи, които са предложени от Европа в сферата на киберсигурността, са регламентът относно Агенцията на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност и въвеждането на нова европейска рамка за сертифициране в областта на информационните и комуникационни технологии, която ще гарантира сигурност на продуктите и услугите.

В началото на Българското председателство на ЕС Държавна агенция "Електронно управление" е започнала 6-месечна информационна и образователна кампания за киберхигиена, която е под патронажа на европейския комисар Мария Габриел, добави Темелков. Той вярва, че подобни инициативи ще помогнат за повишаване на киберсигурността.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.