• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Хрониката на столетието в 20 документални ленти по БНТ

Хрониката на столетието в 20 документални ленти по БНТ

/КРОСС/ Българската национална телевизия ще покаже хрониката на изминалия век в поредица от 20 документални филма, създадени у нас през последните 100 години. Проектът е продължение на формата „Лачените обувки на българското кино", в който през лятото беше избран любимият български филм на столетието.

В три специални дебата зрителите ще проследят летописа на историята, времената и героите на последните сто години. Първият от тях е на 27 септември от 21:00 часа по БНТ 1, следващият - в навечерието на 10 ноември, и последният - в края на формата. В 20 поредни недели зрителите на БНТ 1 ще видят 20 документални филма, селектирани от десет експерти в областта на документалистиката и киното.

Водещи на предаването са проф. Божидар Манов - един от най-авторитетните кинокритици и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов", и Александра Гюзелева - Шани, която е водеща на „Денят започва с култура" по БНТ1.

За разлика от първото издание, посветено на игралното кино, в което за любим български филм на столетието беше избран „Време разделно", този път форматът няма да има състезателен характер.

Във всяко едно от студиата ще гостуват филмови критици, които ще дискутират етапите в развитието на българската документалистика, успехите и провалите и големите имена в жанра.

„Лачените обувки на българското кино - документалните филми" ще покаже живота на България и обществото й, запечатан на лента с прецизното око на документалната камера. Цел на формата е и да обърне внимание на значението на документалното кино като усещащо пулса на обществото, носител на истина за човека и времето, както и да направи възможна срещата между широката българска публика и практически по-малко известното и почти непознато за нея документално кино. Всеки от документалните филми, ще бъде показан след късометражен модул, които ще разгледа контекстуално проблемите, които филмът засяга, времето, личностите, авторите и лентите свързани с темата, развитието на жанра и историята на българското документално кино.

В класацията на лентите, които БНТ ще покаже, са филми на имена в българското кино - Васил Живков, Георги Стоев-Джеки, Оскар Кристанов, Николай Волев, Юрий Жиров, Панчо Цанков, Юлий Стоянов, Петър Попзлатев, Анри Кулев, Невена Тошева, Стефан Командарев, Костадин Бонев, Андрей Паунов, Борис Десподов, Елдора Трайкова, Илиан Метев, Малина Петрова, Иглика Трифонова, Светослав Овчаров, Адела Пеева.

Десет от лентите, които ще видят зрителите на БНТ, принадлежат на времето преди 10 ноември 1989 година: „Благополучен случай" /1988/, „Броени дни" /1977/, „Вечният музикант" /1979/, „Дом No 8" /1987/, „Дишай" /1988/, „Есенно" /1982/, „Захари Стоянов" /1975/, „Коми, хората" /1985/,„Сънувам музика" /1985/,„Феномен" /1974/.

Останалите десет заглавия, които ще бъдат излъчени в ефира на националната телевизия, са с дата след 1989 година: „Азбука на надеждата" /2003/, „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" /2013/, „Георги и пеперудите" /2004/, „Коридор номер 8" /2008/, „Неонови приказки" /1992/, „Последната линейка на София" /2012/, „Приключено по давност" /2009/, „Разкази за убийства" /1993/, „Стефан Стамболов - съзидателят" /1991/, „Чия е тази песен?" /2003/.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.