• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

SO INDEPENDENT започва с "Mistress America"

SO INDEPENDENT започва с "Mistress America"

/КРОСС/С "Mistress America" ще бъде открито шестото издание на Фестивала SO INDEPENDENT. Прожекцията е в кино "Люмиер", от 19.00 часа. 

"Това е един прекрасен начин да започнем ведро филмовия уикенд в атмосферата на любимия ни Ню Йорк. Филмът се радва на брилянтни актьорски изпълнения, искаме да дадем на зрителите вечер, изпълнена с лекота и интелигентен хумор. Ноа Баумбах е несъмнено един от най-ярките американски независими режисьори, а тандемът му с Грета Гъруиг е пословичен и двамата създават необичайна комедия, от която струи интелект, сексапил и комично отчаяние, според кинокритиците. Те са Уди Алън и Даян Кийтън на нашето съвремие!", казва Жана Караиванова, актриса, основател и творчески директор на фестивала.

В програмата на Фестивала ще бъдат показани 23 филма - в Дом на киното, филмотечно кино "Одеон" и кино "Люмиер".

Специални гости на фестивала тази година са Джери Карлсън, ректор на факултета по кино на Университета в Ню Йорк и специалист по латиноамериканско кино; Изабела Ценкова, продуцент на спечелилия голямата награда на Сънденс 2015 г. за документално кино филм "Глутница", която също пристига специално от Ню Йорк, за да представи лентата на българската публика. Специалните гости ще участват с лекции в тазгодишното издание на SО Academy, която се осъществява със специалната подкрепа на НДК и ще се проведе на 26-ти и 27-ми октомври от 15.30 ч. до 18.30 ч. в Литературен клуб "ПЕРОТО".

За първи път в рамките на SO Independent ще има премиера на български филм - "Семейни реликви", който беше отличен със специалната награда на журито в тазгодишното издание на фестивала "Златна роза". Публиката може да го види на 24 октомври, в кино "Люмиер", от 19.00 часа. Една от главните роли във филма изпълнява Жана Караиванова, в компанията на Андрей Андреев, Глория Петкова, Венци Занков, Александър Бенев и др.

В контекста на възобновените дипломатически отношения между САЩ и Куба, за първи път фестивалът ще покаже и съвременно кубинско кино.

Акцент във фестивала са американските продукции, в които български творци имат знаково участие - "Глутница", "Докоснати от огъня" и "Септември в Шираз", който ще закрие фестивала с ексклузивната си премиера в България.

За първи път тази година So Independent ще връчи наградата "Независим дух на София" в категориите "Най-добър документален филм" и "Най-добър игрален филм", като победителите ще бъдат определени от публиката. Трофеят е изработен специално за кинофестивала от живеещия във Франция художник Стефан Николаев.

Фестивалът SO INDEPENDENT е част от Календара на културните събития на Столична община.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.