• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Рекорден брой зрители на откриващата прожекция на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“

Рекорден брой зрители на откриващата прожекция на  „Пътуващо лятно кино с БНТ1“

/КРОСС/ Снощи Лятната естрада в Борисовата градина за шеста поредна година се превърна в най-големия киносалон на открито в София. Повече от 2500 столичани гледаха откриващата прожекция на тазгодишното издание на уникалния медиен проект „Пътуващо лятно кино с БНТ1". Пространството пред Лятната сцена в парка се оказа малко за хилядите зрители - малки и големи, дошли да съпреживеят магията на киното под звездите пред големия екран на БНТ.

Шестият сезон на общонационалната кампания „Пътуващо лятно кино с БНТ1" за възстановяване на летните кина в България и за популяризиране на българското филмопроизводство бе открита с най-новия филм на режисьора Радослав Спасов „Пеещите обувки". „Дано „Пеещите обувки" отведе зрителите към правенето на филми, които говорят за проблемите на нацията, които съдържат мислите, които създават модели на поведение", сподели Радослав Спасов. Той не скри вълнението си от рекордния брой желаещи да гледат филма, посветен на легендарната българска джаз певица Леа Иванова и определи сношната прожекция като своеобразна премиера на лентата.

Предстоят прожекции в още 23 населени места в страната, където ще бъдат представени нови игрални и късометражни български филми. „Летовници", „Бартер", „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син", „Каръци", „Джулай" са само част от филмите в афиша на шестото издание на „Пътуващо лятно кино с БНТ1". През юли и август лятно кино ще имат възможност да гледат жителите и гостите на селата Пасарел, Калище (община Ковечевци), Бъта (община Панагюрище), Орешак (Троянско), и на градовете Петрич, Панагюрище, Пирдоп, Тетевен, Елена, Килифарево, Полски Тръмбеш, Попово, Шумен, Каспичан, Долни Чифлик, Камено, Поморие, Тополовград, Любимец, Елин Пелин, Враца, Варна и Созопол. Заедно с „Пътуващото кино" в тези населени места ще бъде и Пътуващата библиотека на БНТ.

С всяка изминала година интересът на публиката към кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ1" се увеличава. Това не само доказва потребността от подобни културни прояви, но и мотивира към постигане на реални резултати - летните кинотеатри в Карлово, Елена, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна и други селища на страната вече са възстановени. „Пътуващо лятно кино с БНТ1" възражда спомена от споделеното кино на открито и прави съпричастни зрителите към създаването на българската киноистория.

„Пътуващо лятно кино с БНТ1" е толкова успешно зради зрителите - час и половина преди прожекцията вече няма свободни места. Просто емоцията да гледаш кино под открито небе е абсолютно незаменима" - сподели минути преди откриването авторът на проекта - Програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

За поредна година кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ1" обединява усилията на институциите, общините и киногилдията. „Ние споделяме общи ценности и убеждението, че това велико изкуство трябва да е достъпно навсякъде. Киното освен много приятно забаление е и начин човек да се издигне духовно", заяви д-р Тодор Чобанов, заместник кмет на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости".

През изминалите 5 години „Пътуващо лятно кино с БНТ1" пропътува над 20 хиляди километра. Повече от 70 000 зрители посетиха 143-те безплатни кинопрожекции, организирани от обществената телевизия, която чрез инициативата представи 40 български заглавия от игралното, документално, късометражно и анимационно кино.

Партньори в тазгодишното издание на кампанията „Пътуващо лятно кино на БНТ1" са Столична община, ИК „Хеликон" и „NoBlink team". Кампанията се осъществява с подкрепата на „Виваком" и Първа инвестиционна банка.

Репортажи от градовете-домакини на „Пътуващото лятно кино с БНТ 1" ще бъдат показвани в сутрешния културен слот „Денят започва с култура".

Подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите на сайта на БНТ или във Facebook - https://www.facebook.com/LiatnokinoBNT/.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.