• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Вълнуващи спомени за старите кина оживяват в лентта "Истории като на кино"

Вълнуващи спомени за старите кина оживяват в лентта "Истории като на кино"

/КРОСС/"Истории като на кино" са нашите вълнуващи истории за старите кина... Или пък просто личните ни истории "като на кино"... Така участниците във филма на режисьора Атанас Христосков и сценариста Милена Петрова определят своите роли в него. Премиерата на документалната лента ще се състои на 14 май (четвъртък) от 19:00 ч. в кино "Люмиер" - НДК, като част от XX "Салон на изкуствата".

Проектът "Истории като на кино" събира, наситени с емоционален заряд, снимки, видеоматериали и разкази за старите софийски киносалони. Те тръгват от детските утрини с мама и татко, преминават през дългото чакане на опашка за любимия филм и стигат до първата целувка в тъмния киносалон.

Камерата на тандема Атанас Христосков и Милена Петрова е фокусирала хора, свързали съдбата си със седмото изкуство, а техните истории са превърнати в интерактивно преживяване. Сред тях са: Филип Аврамов, Деси Бакърджиева, Нели Червенушева, Калитко Миленов, Валентин Стамов, Георги Аспарухов, Любен Стоев, Джеки Стоев, Джони Пенков, Евелина Янакиева, Георги Костадинов, Теди Москов, Митко Митев и др.

Когато за първи път Атанас Христосков чува идеята на Милена Петрова - да открие и да съживи спомените за старите софийски кина, признава, че прави крачка назад. Режисьорът, с награда за дебют от кинофестивала "Златна роза" през 2011 г. (с филма "Номер 1"), е скептично настроен към дежурното у нас ровичкане в миналото. "Какъв е смисълът? Напразно ще дълбаем в раните, казах на Милена, но в следващия момент в главата ми нахлуха спомени от детството, кинопреживявания и вълнения с приятели и близки хора... Тогава си дадох сметка, че не киносалоните са важни, а емоциите и спомените на хората", обяснява режисьорът".

Проектът "Истории като на кино" е финансиран от програма "Култура" на Столична община. Той е част от честванията, посветени на "100 години българско кино", част от XX "Салон на изкуствата" - НДК и от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.