• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Рекордни 1500 души на лятно кино с БНТ в Сандански

Рекордни 1500 души на лятно кино с БНТ в Сандански

/КРОСС/ Рекордните 1500 души публика събра в Сандански Пътуващото лятно кино на БНТ 1 миналата вечер. Хората изпълниха трибуните на Летния театър в града часове преди прожекцията, за да видят хитовия филм „Бартер" и да се насладят на играта на звездите Татяна Лолова, Филип Аврамов, Владо Пенев, Койна Русева и Михаил Мутафов. От общината в Сандански коментираха, че отдавна събитие в града не е събирало такъв рекорден брой публика и благодариха на обществената медия за възможността да върне на хората емоцията от филмите под открито небе.

Селекцията от любими български заглавия по местата, където премина киното на колела тази година, събра почти 13 000 души, като в някои от градовете публиката надвишаваше 1300 човека. Благодарение на БНТ тази година те видяха хитовите „Джулай", „Кецове", „Корави старчета", „Потъването на Созопол" и „Урок".

За четирите години от старта на кампанията, Българската национална телевизия посети 120 малки и големи селища на България. Обществената медия стигна при хората и там, където кино няма от десетилетия, а шансът за организиране на културно събитие е нулев. 85 000 души гледаха 126 безплатни прожекции на български филми под открито небе. Започнала през 2012-та година, инициативата получи подкрепата на общините, силен обществен отзвук и престижните награди Eventex Awards България и Eventex Awards International. Както и най-важната - любовта на зрителите.

И този сезон най-популярната кампания на БНТ 1 премина през своя пореден маршрут, за да върне на публиката спомените от киното под открито небе. Репортажите, които всеки ден се излъчват в „Денят започва с култура", документират историята и съдбите на стотици хора, свързани с киноразпространението в България, и заедно с хилядната публика дават основа за действие на общини и кметове за възстановяване на летните кина в техния град.

„БНТ ще продуцира специален филм с фактите, които документира Пътуващото лятно кино на БНТ 1 като част от обществения дебат за необходимостта от възстановяване на летните кина в страната. Хилядите зрители, които за първи път от десетки години имат възможност да гледат българско кино, са най-големият защитник на каузата на БНТ 1. Надявам се, че институциите ще видят този потенциал и ще реагират", коментира програмният директор на БНТ 1 Севда Шишманова.

Още на старта на четвъртия сезон на Лятно кино с БНТ 1 повече от 1200 души изпълниха пейките и поляните около Лятната сцена в Борисовата градина в София за премиерата на „Бартер". Прожекция номер 100 в актива на кампанията уважиха звездите от филма - Татяна Лолова и Филип Аврамов, както и режисьора Атанас Киряков. През още шест населени места ще премине Лятното кино на БНТ между 23 и 28 август. Това са Рудозем, Златоград, Маджарово, с. Минерални бани, Стара Загора и Созопол.

На 28 август от 21:45 часа БНТ 1 ще покани зрителите едновременно в Амфитеатър „Аполония" и на телевизионна премиера в ефира на филмовото събитие „Урок". Маргита Гошева и Иван Бърнев изпълняват главните роли в хитовата лента на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Драмата предизвика фурор сред българската и чуждестранната публика на филмовите форуми, където беше представена. На 24 юли от София стартира обиколката на Пътуващото лятно кино, и финалът ще бъде отново в столицата на 14 септември на Лятната сцена в Борисовата градина.

Огромният интерес към прожекциите показа, че хората вече се чувстват като у дома си пред екраните на открито. Все повече жители на различни градове всеки ден пишат на страницата на Лятното кино във Фейсбук, за да поканят киното на колела да дойде и в техния град.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.