• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Обиски в "Роскосмос" заради изтичане на тайни за хиперзвуковия "Кинжал"

Обиски в "Роскосмос" заради изтичане на тайни за хиперзвуковия "Кинжал"

/КРОСС/ Руската държавна корпорация "Роскосмос" съобщи, че ще окаже максимално съдействие на руското контраразузнаване, което започна обиски по подозрения, че секретни данни за "сръхмодерното оръжие" - хиперзвуковата ракета "Кинжал", са изтекли към западни спецслужби, съобщи ТАСС. Агенти на ФСБ претърсват главния институт на корпорацията (Централен научноизследователски институт за машиностроене, или ЦНИИмаш) в град Корольов, както и кабинета в Москва на директора на изследователско-анализаторския център на Обединената ракетно-космическа корпорация (ОРКК) Дмитрий Пайсон.
Московският в. "Комерсант" съобщи тази сутрин за операцията с уточнение, че тя е във връзка с наказателно дело за държавна измяна и обхваща десетина служители за сътрудничество със западни разузнавателни агенции. ФСБ научили, че строго секретни разработки на руската промишленост, свързани с "Кинжал", са попаднали на Запад.

С хиперзвуковите проекти по принцип се занимава друга компания - "Тактическо ракетно въоръжение", която е извън "Роскосмос". Но тя си сътрудничи тясно с други предприятия и институти, където има хора с достъп до документация.

Пайсон е работил в ЦНИИмаш и се проверяват близки негови познати от института. Сега той е във фонда за високи технологии "Сколково" като директор на клъстера за космически технологи и телекомуникации. Ракетата "Кинжал" бе показана за пръв път от държавния глава и върховен главнокомандващ Владимир Путин на 1 март.

Потенциални цели на най-новите руски хиперзвукови оръжия са вражеските кораби - от самолетоносачи до фрегати. "Кинжал" е неуловим от системите за ПВО поради високата си скорост и способността за маневриране, а имайки предвид високия обхват на самолетите, на които може да се ползва, не е необходимо дори да се навлиза във вражеската зона на действие.

В четвъртък министерството на отбраната на Русия съобщи, че през първите десет дни на юли са проведени изпитания на "Кинжал" в Южния военен окръг. Този път са използвани изтребители МиГ-31 и стратегически бомбардировачи Ту-22М3, като се твърди, че при пускане от бомбардировач ракетата увеличава обсега си с 1000 км.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.