• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Проф. Кирил Топалов: Делото на Кирил и Методий е българско

Проф. Кирил Топалов: Делото на Кирил и Методий е българско

/КРОСС/ Посланикът ни във Ватикана проф. Кирил Топалов също коментира изказването на Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от „македонската земя" предаде БНТ.

„Делото на Кирил и Методий е българско по своето създаване и общославянско по своята реализация. Лансирането на идея, че те са създали азбуки на славянски език и са превели на славянски гръцките текстове е неверна и научно, и политически, и национално-морално, защото е известно на науката от много отдавна, че Кирил и Методий създават своята глаголица въз основа на българските говори в Солун и солунско. На български език, на своя български език те превеждат литургичните текстове, с които византийският император ги изпраща във Великоморавия да се борят срещу немското духовенство".

Ето защо, по думите на проф. Топалов, световната наука смята, че тяхното дело е българско по своето създаване и „славянско по своята реализация".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

О, неразумний български юроде, досега се натягаше и сервилничеше, викайки с всички средства, че пишем на „славянска писменост“. Но Великият Маниту ни светна – не била „славянска“, а „македонска писменост“. Да ви е честито, братя българи! Очаквайте следващото откритие идващо от страната на мужиците, че българите говорят на „източно-македонски диалект“. Някои сънуват за „велика Македония“ с провинция България. Така си е, говорим за Климент Охридски, а забравяме Наум, Сава, Ангеларий и Горазд Преславски. А те са петима високообразовани придворни българи съзадали кирилицата, на която пише днес Путин и монголците, но не и славяните от Полша, Чехия, Словакия и Словения.

26.05.2017 11:18:59

Анонимен

Руският" полезен идиот" Путин тотално се осра!Още едно подобно изказване за България и слепите рубладжии ще прогледнат.Давай, Фас!

25.05.2017 16:50:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.