• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Паметна плоча ще напомня за Баш майстора във Варна

Паметна плоча ще напомня за Баш майстора във Варна

/КРОСС/ Чрез благотворителна инициатива във Варна този уикенд ще се събират средства за поставяне на паметна плоча на сградата, в която е живял великият актьор Кирил Господинов.

Инициативата е организирана и подкрепена от почитатели на Баш майстора, като събраните средства ще отидат за изработка и поставяне на гипсов символ на ул."Никола Кънев" 17, където актьорът с варненски корен е живял дълги години. Плочата ще бъде изработена от гипс, като макетът вече е готов. Ще бъде бяла, с изображение на Баш майстора.

На нея ще пише „В памет на Кирил Господинов 1934 - 2003 г. От признателни почитатели", разкри пред Дарик дъщерята на актьора - Веселина Господинова.

В жилището на първия етаж на ул."Никола Кънев" 17 вход „В" Кирил Господинов се настанява като млад театрал във Варненския драматичен театър.

Впоследствие купува апартамента със средства на сина си Николай. След смъртта на актьора жилището е продадено, а новият собственик е актрисата от Варненския куклен театър Гергана Господинова. Всичко обаче си стои така, както го е оставил Кирил Господинов, сподели дъщерята на незабравимия актьор.

Тя разказа още, че като жест към известния си съсед, живеещите в блока не са сменили името на звънеца и на него продължава да пише „Господинов".

Желаещите да се включат в благотворителната инициатива за поставяне на плоча в памет на Баш майстора, могат да го направят днес и утре в Гранд мол. На ниво -2 всеки ще може да си закупи тениска с лика на Баш майстора, култовата му шапка и магнит за хладилник. Комплектът е на цена 35 лева, като 50% от реализираните продажби ще отидат за създаването на паметната плоча.

Всеки сдобил се с комплекта ще получи и благодарствена грамота с подпис от дъщерята на великия актьор.

Кирил Господинов е роден на 24 май 1934 г. в с. Гроздьово, Варненска област. Почива на 18 април 2003 г. във Варна. В периода 1966 - 1971 г играе в Драматичен театър „Стоян Бъчваров" във Варна. Най-известната му роля е на Рангел Лелин в кино поредицата „Баш майсторът". Снимал се е в десетки филми, сред които „Тримата от запаса", „Бон шанс, инспекторе!", „Момчето си отива", „Шведски крале"и др. носител е на Орден „Кирил и Методий" I степен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.