• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Патриарсите Неофит и Кирил отслужиха съборна света литургия

Патриарсите Неофит и Кирил отслужиха съборна света литургия

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит и патриарха на Руската православна църква Кирил отслужиха патриаршеска Съборна света литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски", съобщи БНР.

Днес е и последният ден от посещението на патриарх Кирил, посветено на 140 години от Руско-турската освободителна война.

Сред присъстващите на църковното събитие бяха бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Георги Близнашки, директорът на Дирекцията по вероизповедания Емил Велинов и вярващи, които отдадоха почит на загиналите във войната.

Патриарх Неофит заяви, че радостта му е голяма, защото е имал възможността да направи това богослоужение с обичния на сърцето му Светейшият Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия.

„Ваше светейшество, приемете нашата дълбока благодарност за това, че сме заедно в тези паметни дни", каза патриарх Неофит към руския патриарх Кирил.

Неофит каза в словото си, че днес се прекланяме пред загиналите за Освобождението, величието на тяхното дело и техния чутовен подвиг. По думите му трябва да подражаваме на техния пример и да изпълняваме техните завети.

„Най-важният от тези завети е да пазим нашата православна вяра и нашето православно единство", посочи той.

Патриарх Неофит заяви, че светът е все повече обезверен. По думите му днес има опасни предизвикателства, в условията на които ние сме призвани да бъдем верни.

„Моите мисли и молитви са със всички вас. Честит и благословен празник", добави Негово светейшество.

„Сърдечно Ви благодаря, Ваше светейшество за възможността на съвместната ни молитва в този исторически празник, както и за отправените към мен топли слова", обърна отвърна от своя страна се руският патриарх Кирил.

По думите му според християнското разбиране Господ върши чудеса, не за да докаже нещо.

„Всички чудеса се извършват там, където има нужда", каза Негово светейшество Кирил.

Той цитира евангелските разкази и каза, че Спасителят от Назарет не е можел да извърши чудо, защото хората не са вярвали.

„Християните не знаят, че без Божията помощ дори и най-невероятното човешко усилие се оказва напразно. Ако Господ не съзижда къщата, напразно ще се трудят строителите. Истинското чудо идва, когато вече всички човешки сили са изчерпани. Появява се там, където действително е необходимо", допълни патриархът.

Той помоли за слава на тези, които са загинали в края на войната, която преди 140 години е донесла Освобождението на България. По думите му историците говорят за това, че руският и българският народ са били готови за тази Руско-турската война. Патриарх Кирил каза, че по това време Русия още не е възстановена от предходните си конфликти, но е потресена от страданията на единоверния народ и решава да го защити, без да получи нещо в замяна. Патриархът отбеляза също, че свещената българска земя е напълнена с кръвта на много хиляди български опълченци.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.