• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Домейнът на кирилица (.ею) ще празнува първата си годишнина

Домейнът на кирилица (.ею) ще празнува първата си годишнина

/КРОСС/ За този кратък период са регистрирани над 2349 имена на уебстраници с разширение .ею, като половината от тях са български. Тази статистика превръща България в държавата с най-много регистрирани и най-бързо увеличаващи се домейни на кирилица, съобщава news.bg.

Годишнината на домейна .ею е на първи юни, само една седмица след Деня на Славянската писменост и култура - 24-ти май. Oще през първия месец от пускането на .ею е имало 770 регистрирани домейна на кирилица. Интересът не намалява и през месец Април тази година са регистрирани около 30 нови уебстраници с разширение .ею.

Според статистиката повече от 250 милиона души по света използват кирилица като официална азбука. Също така, с присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. кирилицата стана третата официална азбука на Европейския съюз, след латинската и гръцката.

".ею има важна роля в подкрепата на многоезичието в Европейския съюз и чрез домейна на кирилица, България вече има уникално присъствие в Интернет. Онлайн многоезичието, както и възможностите на общностите да създават и споделят съдържание на техния роден език, са важни двигатели за използването на Интернет от местното население. Това от своя страна, ще увеличи достъпа до разнообразно езиково и културно съдържание и ще осигури нови социално-икономически възможности за развитие ", отбеляза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid.

Домейните на кирилица дават редица предимства на техните притежатели. По-лесният достъп до интернет на роден език и по-честото излизане в резултатите при търсене в интернет, са малка част от ползите. Домейнът на кирилица .ею дава възможност за персонализация, чрез него местният бизнес може да покаже, че работата и корени им са български.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

О, свещенна простотия - „славянска“ та „славянска“ писменост! Колко от вас, юроди ниедни, помислиха, че Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд не са някакви селянчета, а високо образовани българи (вишисти), владеещи перфектно български и гръцки за да бъдат преводачи. Обратното не е възможно – няма византийци, владеещи български. Колко от вас помислиха какви материални и финансови усилия е коствало на 8-я Седмочисленик - княз Борис I да осигури десетки хиляди агнешки и ярешки кожи за пергамент? Колко хиляди мъже е освободил от военна служба и данъци за да преписват и после да разпространяват сред народа свещените църковни книги на български? Имал късмет Борис-Михаил, бил е владетел на третата по големина империя в Европа след Византийската и Свещената римска империя – Българската, която скромно наричаме царство, но и днешна България трудно би изпълнила „петилетката“ на Борис I и Симеон Велики.

24.05.2017 16:09:39

Анонимен

24 май е Денят на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ, а не на някаква си славянска писменост. Тази БЪЛГАРСКА писменост е допринесла за развитието на културата на някои страни със „славянско“ население, ако наистина са такива!

23.05.2017 18:35:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.