• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

ГЕРБ оставя адвокатите да посредничат на бизнеса пред НАП и НОИ

ГЕРБ оставя адвокатите да посредничат на бизнеса пред НАП и НОИ

/КРОСС/ Законът за адвокатурата, който предизвика огромен скандал заради откровено лобистки текстове, ще бъде променен, но от него няма да отпаднат най-спорните текстове. Това се разбра от думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов. ГЕРБ няма да пипне най-противоречивите разпоредби от проектозакона, изработен от Висшият адвокатски съвет (ВАдС), които изискват само адвокати да носят и получават документи от НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Инспекцията по труда, общините и останалите административни служби от името на бизнес клиенти. Няма да има промени и в текста адвокати да внасят финансови отчети или други документи в търговския, имотния и други регистри. Това стана ясно на заседанието на парламентарната правна комисия миналата сряда, на което проектът бе одобрен на първо четене. Гласуването му предизвика острата реакция на БСК, която предупреди депутатите с улични протести, ако продължат да лансират лобистките изменения.

Преди време срещу текстовете се обявиха и редица професионални организации - на нотариуси, счетоводители, куриери и пр., тъй като промените дават монопол на адвокатите върху дейности, за които не е необходим правен ценз. Това бе причината проектът да отлежава повече от година и половина в парламента.

За да замажат положението, сега от ГЕРБ обещават да се доработи идеята адвокатите да заверяват документи. Според Кирилов причината е, че ще се създаде риск за търговския и гражданския оборот. Точно това предложение на адвокатурата я вкара в жестока разпра с нотариалната камара, защото се иззема присъща дейност на нотариусите.

Проектозаконът предвижда и солени глоби за лица, които действат като адвокати, без да са такива, и нотариусите, както и другите правни професии, са заплашени да попаднат под ударите на тази наказателна разпоредба. Кирилов заяви, че е бил "дълбоко изненадан" от това, че другите юридически съсловия се чувстват заплашени. Но обеща прецизиране на кръга лица, които ще подлежат на административно наказание, както и на цялата процедура по санкциониране, "за да се преодолеят създалите се опасения".

ГЕРБ не подкрепя и искането адвокатите да получат достъп до Националната база данни "Население", както и до Националния автоматизиран фонд на българските лични документи. Критиците на това предложение вече посочиха, че така биха се създали възможности за злоупотреба с лични данни и за нарушаване на търговската, банковата и данъчната тайна. Според самия Кирилов адвокатите и сега могат да получат такъв достъп чрез процесуалните закони.

Данаил Кирилов обясни, че той и останалите вносители на проектозакона на ВАдС са се подписали под него, за да помогнат за разрешаването на "проблемите на една гилдия". И призна, че голяма част от вносителите са вписани адвокати, но уточни, че са заявили това обстоятелство при внасянето на проекта в началото на 2015 г., а някои още тогава са го подписали с особено мнение. Питана е държавната комисия срещу конфликта на интереси дали депутати адвокати могат да разглеждат проектозакона и органът се е произнесъл, че отсъства конфликт на интереси. Кирилов допълни, че не е "форсирал" обсъждането му, за да не се създаде впечатление за пристрастност. Но сега самата адвокатура започнала да оказва натиск върху парламента с решението си за стачни действия, което общото събрание на адвокатите от страната взе в края на февруари.

 

Людмил Илиев

"Сега"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Този рабфаковски ,,юристин " на фотографията , мяза на комбайнер избягал от жътва.

30.06.2016 09:27:35

Анонимен

Всяка държава си има престъпници, а в България престъпниците си имат държава.

29.06.2016 12:00:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.