• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Данаил Кирилов: Ще подам оставка, ако до края на Комисията „Юнкер“ не отпадне мониторинговият доклад

Данаил Кирилов: Ще подам оставка, ако до края на Комисията „Юнкер“ не отпадне мониторинговият доклад

/КРОСС/ Категорично ще си подам оставката, ако до края на Комисията „Юнкер" не отпадне мониторинговият доклад над България. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред БНТ.

„Бих искал да използвам времето до окончателния момент за решаване с оглед на мобилизация и на административните структури, които работят по въпроса, и на институциите, и на подкрепата на българското общество", добави Кирилов.

„Ако не успеем в този процес, причините до голяма степен ще са в България", коментира министърът. По думите му е крайно време да спрем сами да си създаваме препятствия, които с огромно усилие да преодоляваме. „Моята оставка винаги е на масата. Важно е да постигнем един положителен резултат за България", посочи той.

След поредицата изключително тежки престъпления от това лято, отново се повдигна въпросът дали съкратено съдебно производство дава необходимата справедливост. Политическите партии - и ГЕРБ, и БСП, и Обединени патриоти вече заявиха, че ще предложат промени в Наказателния кодекс, с които ще поискат съкратения процес да не важи за най-тежките престъпления.

„В нашия законопроект, който внесохме в четвъртък, сме дали конкретни отговори на тези въпроси. Смятаме, че те по никакъв начин няма да затруднят правоприлагането. Два са критериите, които сме посочили в нашето предложение за промяна на чл. 58а от Наказателния кодекс. Подчертавам, че това е нашата разлика спрямо другите законопроекти, които предлагат изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Първата е обективна - по отношение на вида престъпление. В предложението са визирани четири групи престъпни деяния - тежка телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване", коментира Кирилов.

Правосъдният министър поясни, че в тези случаи също може да има съкратено производство, но се ограничава възможността да се редуцира наказанието.

„Сега възможността за редукция е с 1/3 размера на наказанието. Ние сме предложили съвсем примерно това да бъде не повече от 1/5, но изрично сме установили, че във всеки отделен случай съдът, който има правомощията в съдебното наказателно производство, определя конкретно дали се прилага този институт или не се прилага", каза министърът.

Решението на съда следва да бъде резултат от позицията и на прокуратурата, и на всички други участници в процеса, включително и на пострадалото лице или на неговите наследници, подчерта Кирилов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Речено - сторено! Ръбъла да почне да си събира багажа, щото мониторинга няма да падне!

10.09.2019 10:05:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.