• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Министър Кирилов: Случаят със съдия Миталов има последици за престижа на съдебната ни система

Министър Кирилов: Случаят със съдия Миталов има последици за престижа на съдебната ни система

/КРОСС/ Въпрос : По-рано днес омбудсманът Диана Ковачева сподели мнението си, че има затвори в страната, като този в Кремиковци , които не подлежат на ремонт и трябва да бъдат затворени. Тя акцентира и върху липсата на добри социални дейности и незадоволителните медицински услуги. Как ще коментирате това?

Данаил Кирилов: За затворите - още не съм го обсъдил със заместник-министъра на правосъдието Николай Проданов. Всеки момент ще влезем в обсъждания и по този въпрос. Но ние имаме решение за пренаселеността на Софийския затвор. Имаме проект по Норвежкия финансов механизъм, който се движи в срок. Включително в последната седмица на януари сключихме договор и с Главна дирекция „Изпълнения на наказанието" за започване на процедури.

Въпрос: Каква е ситуацията със затвора в Кремиковци? Именно за него заговори омбудсманът - че трябва да бъде затворен, защото дори не подлежи и на ремонт.

Данаил Кирилов: Ще представим решение и на този въпрос.

Въпрос: Министър Кирилов, беше ви даден едноседмичен срок, в който да представите конкретни доказателства срещу корумпирания, според САЩ, съдия Андон Миталов. Според вас посочването на името му от американския държавен секретар Майк Помпео е достатъчно, но все пак имате ли нещо друго предвид? За какво говори като цяло тази стъпка на САЩ?

Данаил Кирилов: В предложението, което направих в петък до Съдийската колегия, съм посочил две групи основания, които се касаят за прекратяването на правомощията на съдия Миталов. Едни от тях са за уронване на престижа на съдебната власт. По отношение на изявлението на американския държавен секретар Майк Помпео, фактът е налице. Тоест престижът на български магистрат е уронен, респективно това има последици по отношение на престижа на съдебната система, а и на българската държава в частта върховенство на правото. Уточних и на Съдийската колегия на ВСС. Ако те смятат, че трябва да доказвам изявлението на държавния секретар, ще го направя. Но това вече е общоизвестен публичен факт. По отношение на другата група основания, тези, които касаят образуването, разпределението и движението на частния характер наказателно дело, свързан с искането за промяна на мярката по отношение на г-н Николай Малинов. В днешния ден изисках и получих материалите, с които е разполагал Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. Вчера в края на работния ден те са пристигнали във ВСС, изискани по тяхно искане. В настоящия момент се запознаваме подробно с всички документи във връзка с образуването и разпределението на това дело и с процесуалния му ход. Смятам, че моите твърдения в искането за освобождаване на съдия Миталов са валидни и в настоящия момент и се подкрепят от доказателствата, които получихме от предварителната проверка на Инспектората. На база на тези конкретни документи аз ще посоча трите обстоятелства, които изрично Съдийската колега изисква да бъдат посочени. Фактите, на които се обосновава твърдението за процесуално нарушение по хода на делото, фактите за пренебрегване и заобикаляне на изискването за становище от страна на наблюдаващия прокурор. Включително ще коментираме и съотношението между поисканото от защитата на г-н Малинов и определението за разрешение да пътува за посочения период от време. Тоест съотношението искане за промяна на мярката като цяло и разрешението, което е дадено за напускане на пределите на Република България за конкретно събитие за конкретен период от време.

Въпрос: Започна ли вече попълването на 200-те нови щатни бройки за затворите, което още в края на миналата година Министерският съвет одобри?

Данаил Кирилов: Направили сме и сме съгласували план-график по отношение на бройките и сме задействали съгласувателната процедура с Министерство на финансите, откъдето трябва да получим първото съгласуване на проект на постановление на Министерски съвет.

Източник Агенция Фокус

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Как гледа.....

От 4ти километър или от Карлуково е избягал тоя индивид ???

16.02.2020 20:57:04

пазители на властта

Г-н министър, защо не направите едно допитване до населението за "престижа на съдебната ни система"? Даже, за целия "демократичен" преход?

16.02.2020 10:11:40

Анонимен

Не искам да коментирам горния ШОПАР. В канадската ТВ съобщиха за шпионския скандал на века, масовото шпиониране на света от САЩ и Германия. Ето и два источника: " Грандиозный шпионский скандал: ЦРУ следила за половиной мира с помощью швейцарской компании"https://www.1tv.ru/news/2020-02-12/380398-grandioznyy_shpionskiy_skandal_tsru_sledila_za_polovinoy_mira_s_pomoschyu_shveytsarskoy_kompanii CIA Secretly Owned Crypto, the Swiss Company That Ruled Global Spy Comms for Decades, Says Report https://www.thedailybeast.com/cia-secretly-owned-crypto-the-swiss-company-that-ruled-global-spy-comms-for-decades-says-report

13.02.2020 20:19:31

Анонимен

Дани Кики .... тоз тъпунгер даже не е калинка , тоз е такъв жалък плужек че ме е гнус само като го гледам ..... поредната маша на Прасето .... Като целият кабинет впрочем .

13.02.2020 14:28:10

Анонимен

Дани Тъпото пак се о..а .

13.02.2020 13:27:50

дани ръбЪ

Кокорчо, какво правосъдие с такъв министър като теб 1!??????????????????

12.02.2020 23:05:22

Анонимен

Подкрепям първия коментар от "анонимен" преди 3 часа. С допълнителен въпрос - кога и от кой университет е дипломиран като юрист г-н министърът?

12.02.2020 18:35:24

Помнещ

....А случаят Кирилов показва липсата въобще на правосъдна система...

12.02.2020 18:26:23

докато се тюхка за затворите

новата омбуцманка дали си мисли за жертвите на престъпниците в тия затвори. Те къде са, живи ли са, какво имат. Или те не са тема на омбуцманката,а на кого са тема.

12.02.2020 15:58:40

Анонимен

Тоя изобщо юрист ли е? Факт е изказването на Помпео и решението на държавния департамент. Не е факт нарушение на закона ( българския закон ) от страна на Миталов. Това, че Помпео се е изцепил и е дал някаква оценка първо е лош тон, понеже го прави чрез медиите и второ неговата и на държавния департамент оценка е основание за техни действия, но не и за действия на българските институции. Ако настоява за наши действия без да представя доказателства-е вмешателство във вътрешните ни работи, в частта им върховенство на закона и нарушение на суверенитета. То бива слугинаж, ама чак толкова ...

12.02.2020 15:28:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.